Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” kartu su darbdaviais kovos prieš nesąžiningus verslininkus

autorius Solidarumas
dalius gedvilas1

2019 m. rugpjūčio 14 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė ir generalinis sekretorius Ričardas Garuolis susitiko su Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentu Daliumi Gedvilu.

Neapsikentę nesąžiningos konkurencijos, kai statybininkų neturinčios įmonės laimi konkursus siūlydamos mažiausias kainas, nes samdomiems darbuotojams atlyginimus moka „vokeliuose“ arba dažnai neatsiskaičiusios su statybininkais ir subrangovais bankruotuoja, ir toliau veikia jau nauju pavadinimu, Lietuvos statybininkų asociacijai priklausančios įmonės ėmėsi kurti sistemą, kuri neleistų nesąžiningoms, mokesčių nemokančioms ir darbuotojus apgaudinėjančios įmonėms, kurios stato namus su daugybe broko, apgaudinėti užsakovų ir išskaidrintų statybos sektorių, kuriame „šešėlis“ Lietuvoje yra didžiausias.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariai susidūrė su ne vienu atveju, kai darbdavys nesumokėdavo sutarto atlyginimo, tiesiog padirbdamas statybininkų parašus, o prokuratūra negalėdavo nustatyti jų autentiškumo, nes parašai, anot jų ekspertų, buvo per trumpi.

2014 m. Lietuvos statybininkų asociacija sukūrė Statybininkų identifikavimo kortelę STATREG, kuri yra nuolatos tobulinama. Ši kortelė sukurta kartu su statybininkus ruošiančiomis mokymo įstaigomis ir nevyriausybinėmis inžinierių, statybininkų ir kitomis su statybos sekturiumi susijusiomis organizacijomis, užkerta kelią nesąžiningiems darbdaviams apgaudinėti darbuotojus, teisingai neapskaičiuojant jų darbo valandas, vartotojus, nes neįmanoma nuslėpti kas netinkamai atliko darbus, leidžia sumažinti „šešėlį“ ir padidinti biudžeto pajamas, kurias galima skirti viešąjam sektoriui ir socialiniai apsaugai. Skaityti daugiau čia.

Pagal geriausią Vakarų šalių patirtį sukurta Statybininkų ID kortelė STATREG jau dabar galioja, bet dar nėra privaloma visiems statybininkams.

Dviejuose šiais metais vykusiuose Trišalės tarybos posėdžiuose buvo svarstomas klausimas padaryti šią Statybininkų kortelę privalomą. Tačiau nors dauguma darbdavių atstovų ir profesinės sąjungos pritarė jau galiojančios Statybininkų ID kortelės STATREG privalomam įdiegimui Lietuvos mastu, Aplinkos apsaugos ministerija ir Vyriausybės atstovai tam pasipriešino!

Pasirodo, kad Aplinkos ministerijos biurokratai patys nori sukurti kortelę, kuri jau yra sukurta, ir siekia, kad jiems tam būtų skirta mažiausiai po 200 000 eurų metams dviejų metų laikotarpiui!

Stebina ir tai, kad Aplinkos ministerija imasi veiklos, kuri jai nebūdinga. Žinant, kad Lietuvoje ministerijos dažniausiai sugeba sukurti ne gerą produktą, o tik įsisavinti pinigus, tokie ministerijos atstovų siūlymai kelia įtarimų, kad atsakingi Lietuvos valstybės tarnautojai siekia mokesčių mokėtojų sąskaita neteisėtai praturtėti.

Lietuvos profesinė sąjunga mano, kad Vyriausybės veiksmai kurti jau veikiančią Statybininkų kortelę naudingi tik „šešėlinio“ verslo verslo atstovams, nes vilkina būtinų sprendimų, kurie ribotų „šešėlį“ statybose, priėmimą. Lietuvos statybininkų asociacija paskaičiavo, kad įdiegus Statybininkų ID kortelę STATREG per mėnesį valstybės biudžetas iš „šešėlio“ surinktų mažiausiai 4 mln. eurų, o per metus – 48 mln. eurų.

Lietuvos statybininkų asociacijos ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovai aptarė bendrus veiksmus, kad Statybininkų ID kortelė STATREG būtų kuo greičiau būtų įdiegta visoje Lietuvoje.

Pateikiame Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės raštą Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui.

LR Socialinių reikalų ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui,

NUOMONĖ DĖL Nr. 19-9093 „LIETUVOS RESPUBLIKOS STATYBOS ĮSTATYMO NR. I-1240 KETVIRTOJO SKIRSNIO PAVADINIMO PAKEITIMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO 221 STRAIPSNIU ĮSTATYMAS”
Nr. 19-9094 „DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS STATYBOS ĮSTATYMO NR. I-1240
KETVIRTOJO SKIRSNIO PAVADINIMO PAKEITIMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO 221
STRAIPSNIU ĮSTATYMO, LIETUVOS RESPUBLIKOS UŽIMTUMO ĮSTATYMO NR. XII-2470 IV
SKYRIAUS PAVADINIMO IR 60 STRAIPSNIO PAKEITIMO BEI ĮSTATYMO PAPILDYMO 551,
591 IR 592 STRAIPSNIAIS ĮSTATYMO, LIETUVOS RESPUBLIKOS ADMINISTRACINIŲ
NUSIŽENGIMŲ KODEKSO 589 STRAIPSNIO PAKEITIMO IR KODEKSO PAPILDYMO 3621
STRAIPSNIU ĮSTATYMO PROJEKTŲ PATEIKIMO LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMUI”Nr. 19-9095 „LIETUVOS RESPUBLIKOS UŽIMTUMO ĮSTATYMO NR. XII-2470 IV SKYRIAUS
PAVADINIMO IR 60 STRAIPSNIO PAKEITIMO BEI ĮSTATYMO PAPILDYMO 551, 591 IR 592
STRAIPSNIAIS ĮSTATYMAS”Nr. 19-9096 „LIETUVOS RESPUBLIKOS ADMINISTRACINIŲ NUSIŽENGIMŲ KODEKSO 589
STRAIPSNIO PAKEITIMO IR KODEKSO PAPILDYMO 3621 STRAIPSNIU ĮSTATYMAS”

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ nepritaria šioms pataisoms.

Esame įsitikinę, kad valstybinėms institucijoms kurti Statybininkų ID kortelę, kuri atsirastų po dvejų metų, kai jau yra sėkmingai veikianti Lietuvos statybininkų asociacijos sukurta Statybininkų ID kortelė STATREG, yra neleistinas mokesčių mokėtojų lėšų švaistymas, kai trūksta lėšų socialinių darbuotojų, mokytojų ir kitų viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams didinti ir visam viešajam sektoriui finansuoti.

Neaišku ar valstybinės institucijos iš viso sugebės sukurti analogišką STATREG statybininkų kortelę, ar galės ją administruoti, nes tai nėra joms būdinga funkcija, ir prieštarauja europinei patirčiai perduoti šią atsakomybę socialiniams partneriams. Taip pat neaišku kiek mokesčių mokėtojams dar papildomai kainuos šios statybininkų kortelės administravimas.

Siūlome nedelsiant priimti įstatymo pataisas nuo 2020 m. sausio 1 d. padaryti Statybininkų ID kortelę STATREG privalomą visiems Lietuvos statybose dirbantiems darbuotojams.

Pateiktas įstatymo pataisas vertiname, kaip nesąžiningiems, mokesčių nemokantiems ir darbuotojus apgaudinėjantiems verslininkams naudingą būdą vilkinti būtinų priemonių įgyvendinimą, kurios užkirstų kelią „šešėliui“ ir padidintų įplaukas valstybės biudžetą.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?