Neleisime ištaškyti Lietuvos vandenų

autorius Solidarumas
netask kri

2019 m. rugpjūčio 6 d. Ukmergėje pasiūlius „Ukmergės vandenų“ profesinės sąjungai „Solidarumas“ įvyko susitikimas aptarti Lietuvos vandentvarkos įmonių ateitį.

Diskusijoje dalyvavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, UAB „Ukmergės vandenys“ įmonės direktorius Rimas Arlinskas, Seimo narys Juozas Varžgalys ir UAB „Ukmergės vandenys“ darbuotojai.

„Lietuvoje tampa madinga stambinti įmones, neatsižvelgiant į tai, ar bus patogu gyventojams, ar tai yra tikslinga,“- kalbėjo Seimo narys Juozas Varžgalys. Pasak jo, jau įvykęs kelių priežiūros įmonių ir girinkijų stambimas parodė, kad išskyrus darbuotojų atleidimo naudos Lietuvai iš to nebuvo.

Anot Seimo nario Juozo Varžgalio, ir dabar Geriamo vandens įstatymas leidžia įmonėms jungtis ir tai vyksta. Rajonuose mažosios vandentvarkos įmonės prisijungia prie rajono centro įmonių.

Tuo tarpu dabar Europoje jau yra vyksta priešingi procesai ir stambios įmonės decentralizuojamos.

Vandentvarkos įmonių stambinimas yra netikslingas, nes žiūrima tik ekonominės naudos, nors pirmiausia darant kokias nors pertvarkas turi būti atsižvelgiama į žmonių interesus.

Šiuo metu yra ruošiama labai brangi studija apie Lietuvos vandentvarkos efektyvumą. Galbūt studija parodys įmonių stambinimo ekonominę naudą, tačiau žmogui juk svarbiausia yra kokybiškas vanduo už prieinama kainą. Reikia iš anksto užkirsti kelią sukurtų tinklų išdraskymui.

Lietuvos profesinės sąjungomis „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė teigė, jog reikia apginti Lietuvos gyventojų teisę į savo vandenį, kuris yra didžiausia Lietuvos vertybė. Taip pat svarbu yra išsaugoti ir darbo vietas. Būtina kalbėti su vietinės savivaldos atstovais, žinoti jų nuomonę, ištirti ar vandentvarkos įmonių pertvarka dar labiau nepadidins atskirties tarp sostinės ir mažesnių miestelių.

„Europje jau buvo kėsintasi vandentvarkos įmones privatizuoti, bet profesinės sąjungos tam pasipriešino ir visoje Europoje rinko parašus, kad vandens tiekimas išliktų viešoji paslauga. Todėl mes turime viską padaryti, kad išsaugotume didžiausią Lietuvos turtą- vandenį, savo vaikams“, – sakė Kristina Krupavičienė.

Prieš dešimtmetį po ryžtingų UAB „Ukmergės vandenys“ profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” protestų ir piketų buvo sustabdytas vandentvarkos įmonės „Ukmergės vandenys“ privatizavimas. Ši įmonė iki šiol priklauso Ukmergės savivaldybei, gyventojams teikia nebrangias vandens tiekimo paslaugas ir dirba nenuostolingai.

netask sale

netask vyr

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?