Kartu su TDO bus rengiama konferencija migracijos klausimams aptarti

autorius Solidarumas
glovack

2019 m. rugpjūčio 2 d. Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) (angliškai International Labour Organization) Sergejus Glovackas susitiko su Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininke Kristina Krupavičiene, jos pavaduotoju Rimtautu Ramanausku, generaliniu sekretoriumi Ričardu Garuoliu ir Baltijos transporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininku Gintaru Čiužu.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ 30- mečio proga Kristina Krupavičienė įteikė Sergejui Glovackui padėkos raštą už nuoširdžią pagalbą stiprinant profesinių sąjungų judėjimą Lietuvoje.

Sergejus Glovackas yra profesinių sąjungų atstovas Tarptautinėje darbo organizacijoje, atsakingas už  Europos bei Centrinės Azijos regioną.

Jis pažymėjo, kad Lietuva išsiskiria iš kitų Europos šalių tuo, kad mūsų valstybėje per biudžetą perskirstoma mažiausiai Bendrojo vidaus produkto (BVP). Todėl džiugu, kad naujasis Lietuvos Prezidentas pradėjo kalbėti, kad reikia didinti BVP perskirstymą ir taip rasti lėšų daugiau finansuoti viešajį sektorių, didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus ir pensijas, kurios yra vienos mažiausių Europoje.

Sergejus Glovackas atkreipė dėmesį, kad Vakarų valstybėse mokesčiai yra progresiniai, o Rytų valstybėse mokesčiai yra vienodai proporcingi ir didžiausias ir mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams.

Buvo aptarti migracijos keliami iššūkiai. Dėl imigracijos sukelto socialinio dempingo nukenčia vietiniai darbuotojai, nes juos keičia „pigesni“ užsieniečiai, nukenčia trečiųjų šalių darbuotojai, nes yra apgaudinėjami ir išnaudojami, nukenčia šalys, kuriose dirba Trečiųjų šalių darbuotojai, nes dėl to surenkami mažesni mokesčiai ir auga „šešėlis“, bei tos šalys, iš kurių atvyksta darbuotojai, nes dėl „protų“ ir darbo jėgos nutekėjimo stabdomas tų šalių gerovės augimas.

Visose emigracijos paveiktose šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje, pasak Sergejaus Glovacko nekilnojamo turto kainos yra nenormaliai aukštos, nes emigrantai dirbantys užsienyje investuoja į būstą, tikėdamiesi grįžti, nors vėliau dauguma pasilieka užsienyje. Pavyzdžiui: butų kainos vienoje iš skurdžiausių Europos valstybių sostinių Kišiniove yra didesnės nei daug turtingesnėje Ispanijoje.

Lietuvai reikia pasinaudoti kitų šalių patirtimi, neleidžiančia atsirasti socialiniam dempingui, todėl buvo aptartos galimybės TDO kartu su Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lenkijos profesinėmis sąjungomis Lietuvoje surengti seminarus migracijos klausimams aptarti.

Svečiui buvo papasakota apie problemas su kuriomis susiduria Lietuvos profesinės sąjungos.

Kristina Krupavičienė atskleidė, kad naujasis Darbo kodeksas leidžia darbdaviams susidoroti su darbuotojus ginančiomis profesinėmis sąjungomis, remiant sau palankias profesines sąjungas, bei kitas darbuotojams ir juos atstovaujančioms profesinėms sąjungoms kenkiančias nuostatas. Sergejus Glovackas pažadėjo atsiųsti TDO ekspertus, kurie galėtų pateikti rekomendacijas, kuriomis galėtų vadovautis Lietuvos teismai, sprendžiantys panašias bylas, ir patarė Lietuvos profesinėms sąjungoms vienytis.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?