Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” medikai dalyvaus sudarant dar vieną šakos kolektyvinę sutartį

autorius Solidarumas
sam

2019 m. kovo 1 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis,Teismo medikų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Giedrius Kilsielius, Įkalinimo įstaigų medikų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Arvydas Stanislovaitis, jo pavaduotoja Vita Subačiutė dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos surengtame neformaliame susitikime aptarti iš biudžeto finansuojamų medikų šakos kolektyvinę sutartį.

Susitikime taip dalyvavo Jungtinės respublikinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas, darbdavių atstovas Nacionalinės visuomeninės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Vytautas Vidmantas Zimnickas, Lietuvos Ministro Pirmininko patarėjas sveikatos, jaunimo ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Paulius Gradeckas, Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė, ministro patarėja Vilma Srogė ir kiti atsakingi asmenys.

Susitikimas vyko apie valandą.

Derybos dėl šakos kolektyvinės sutarties, kuri reguliuotų medikų, finansuojamų iš biudžeto, darbo ir apmokėjimo sąlygas, prasidėjo pernai. Jose dalyvavauja Jungtinė respublikinė profesinė sąjunga, kurios pirmininkas Arvydas Dambrauskas susitikime patvirtino, kad jo organizacija neprieštarauja, kad ir Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ įsijungtų į derybas dėl šios šakos kolektyvinės sutarties.

Lietuvos profesinės sąjungos sudėtyje veikia trys profesinės sąjungos, kurios finasuojamo iš biudžeto: Teismo medikų profesinė sąjunga „Solidarumas“, Įkalinimo įstaigų medikų profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir Nacionalinio vėžio instituto profesinė sąjunga.

Tik Teismo medikai yra pavaldūs Sveikatos apsaugos ministerijai. Įkalinimo įstaigų medikai pavaldūs Teisingumo ministerijai, o Nacionalinis vėžio institutas – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai. Todėl Ričardas Garuolis paklausė kokiu būdu šios šakos kolektyvinės sutarties sudaryme galėtų dalyvauti minėtų ministerijų atstovai, nes deramasi dėl medikų, kurių darbą reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministerija, o finansavimą teikia kitos ministerijos.

Ministro Pirmininko patarėjas Paulius Gradeckas pasiūlė medikų, kurie yra finansuojami ne iš Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo lėšų, problemas spręsti Nacionalinėje sutartyje, kuri nustatinėja bazinį pareiginės algos dydį.

Ričardas Garuolis atsakė, kad bazinis pareiginės algos dydis augs lėčiau, nei medikų, kurie yra finansuojami iš PSD fondo, atlyginimai, todėl medikai nebenorėdami dirbti už mažesnį atlyginimą išeis į PSD finansuojamas įstaigas, tuo labiau, kad ir ten medikų trūksta.

Pavyzdžiui, dabar Marijampolės pataisos namuose trūksta šeimos gydytojo nors įstaiga siūlo atlyginimą su aukščiausiu leidžiamu koeficientu. Ričardas Garuolis piktinosi, kad tokios svarbios Lietuvai gydymo įstaigos – Nacionalinio vėžio instituto, kuris gydo visus Lietuvos pacientus, sergančius vėžiu, darbuotojų algos yra vienos iš mažiausių lyginant su kitomis Vilniaus ligoninėmis.

Vyriausybė prieš dvejus metus paskelbė, kad medikų atlyginimai yra įtraukti į jos prioritetų sąrašą, o Vyriausybinės komisijos dėl viešojo sektoriaus darbuotojų tvaraus atlyginimų augimo iki 2025 m. posėdžiuose jau sutarta, kad prioritetinės profesijos turi būti papildomai finansuojamos, todėl vien bazinio dydžio kėlimas medikų trūkumo iš biudžeto finansuojamose įstaigose neišspręs. Ričardas Garuolis priminė, kad Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis yra pareiškęs, kad medikų atlyginimai negali skirtis dėl to, kad jie dirba skirtingai finansuojamose įstaigose.

Paulius Gradeckas puolė prieštarauti, kad Ministras Pirmininkas to niekada nesakė, nors taip sakyti įpareigoja Lygių galimybių ir teisių įstatymas, reikalaujantis mokėti vienodą atlyginimą už vienodą darbą. Jis teigė, kad Vėžio institutas 93% lėšų gauna iš PSD, o Vėžio instituto ir Santaros klinikose dirbančių darbuotojų atlyginimų medianos nedaug kuo skiriasi, nes kitaip, pasak jo, gydytojai jau seniai būtų perėję dirbti į Santaros klinikas, pamiršdamas, kad medikai, kurie daugelį metų specializavosi gydyti vienas ligas nenoriai imasi gydyti naujas ligas, atsisakydami ilgametės patirties ir žinių.

Ričardas Garuolis atsakė, kad tai, kad net Vėžio instituto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė dėl geresnių atlyginimo ir darbo sąlygų perėjo dirbti į Santaros klinikas rodo, kad ši problema institute yra aštri.

Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė atsakė, kad šakos kolektyvinės sutartys Lietuvoje dar yra naujovė todėl būtina išsiaiškinti ar kitos ministerijos galėtų dalyvauti sudarant šakos kolektyvinę sutartį, ar medikų profesinės sąjungos turėtų sudaryti šakos kolektyvines sutartis su savo ministerijomis. Tai, jos nuomone, geriausiai išaiškinti galėtų Socialinės apsaugos ministerija.

Buvo sutarta, kad Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ kuo greičiau pristatys būtinus deryboms pradėti dokumentus ir sės prie derybų stalo.

 

 

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?