Vyriausybės posėdis Nacionalinio susitarimo įgyvendinimui aptarti

autorius Solidarumas
vyr

2019 m. vasario 6 d. 9.00 val. Vyriausybėje vyko posėdis, skirtas Nacionaliniai sutarčiai, kuri buvo Vyriausybės, profesinių sąjungų ir darbdabių organizacijų 2017 m. rudenį, aptarti, kuriame dalyvavo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, viceministrai, Lietuvos profesinės sąungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis, profesinių sąjungų ir darbdadavių organizacijų ir kiti atsakingi Vyriausybės ir ministerijų atstovai.

Ministras Piemininkas Saulius Skvernelis pristatė jo Vyriausybės nuveiktus darbus bei planus ateičiai.

Paskui kalbėjo profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai. Darbdaviai teigiamai vertino Vyriausybės darbus ir ypač džiaugėsi mokesčių reforma, kuri, anot jų, padidinino Lietuvos verslo konkurencingumą.

Ričardas Garuolis padėkojo šiai Vyriausybei, kad pirmoji Lietuvoje pradėjo pasirašyti kolektyvines šakos sutartis, tačiau ragino Vyriausybę nesustoti ir siekti, kad kolektyvinės sutartys atsirastų ir visose valstybinėse įmonėse.

Jis pasidžiaugė, kad Vyriausybė rengiasi mažinti „šešėlį“ krovininio autotransporto sektoriuje ir ketina įgyvendinti profesinės sąjungos „Solidarumas“ siūlymą, kad dienpinigiai nebūtų apmokestinami, jei atlyginimas yra ne 1.3 minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) dydžio, kaip yra dabar, o dviejų MMA dydžio.

Tačiau, kai Ričardas Garuolis pareiškė, kad profesinės sąjungos nesidžiaugia mokesčių reforma taip kaip ja džiaugiasi darbdaviai.

Ministras Pirmininkas pertraukė jį ir paklausė kodėl profesinės sąjungos taip mano. Ričardas Garuolis atsakė, kad viešąjame sektoriuje trūksta lėšų atlyginimams kelti.

Tada Saulius Skvernelis paklausė kam trūksta lėšų. Ričardas Garuolis atsakė, kad Įkalinimo įstaigų medikų profesinė sąjunga „Solidarumas“ jau įkūrė streiko komitetą ir ruošiasi streikui, nes nėra lėšų jų atlyginimams kelti, kai laisvėje dirbantiems medikams atlyginimai išaugo ir augs toliau, nes jie skirtingai nei kalėjimo medikai finasuojami ne iš Ligonių kasų, o ne iš biudžeto.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis atsakė Lietuvoje medikų atlyginimai turi būti visur vienodi.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius ragino stabdyti socialinį dempingą, kurį sukėlė užsieniečiai iš Trečiųjų šalių, kurių įdarbinimas Lietuvoje buvo nuo 2018 m. palengvintas. Dėl to daugiausiai nukentėjo tolimųjų reisų vairuotojai, o ypač statybininkai. Statybininkų atlyginimai krito beveik dvigubai, nes darbdaviai lengvai apgaudinėja užsieniečius, kurie nemoka valstybinės kalbos, nežino Lietuvos įstatymų ir sutinka dirbti už mažesnį nei lietuviai atlyginimą. Jis kvietė Vyriausybę palaikyti Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiūlymus, kurie yra išsiuntinėti įvairioms valstybinėms įstaigoms ir neleistų Lietuvos darbdaviams apgaudinėti darbuotojų iš Trečiųjų šalių. Žiūrėti čia. Jis siūlė papildyti Užsieniečių teisinės padėties Lietuvoje įstatymą, straipsniu, kad jiems atlyginimai gali būti mokami tik pervedimu per bankus, nes dažnai darbdaviai priverčia juos pasirašyti, kad jų uždarbis yra didesnis nei buvo sumokėta.

Ričardas Garuolis prisipažino, kad visiems patariantis nepirkti 2017 m. ir 2018 m. statybos butų, nebent jie atitiktų A klasę, nes pirkėjų gali laukti dideli remontų darbai dėl užsieniečių padaryto broko. Jis ragino Vyriausybę palaikyti Lietuvos statybininkų asociacijos sukurtos „Statybininkų kortelės“ diegimą, nes ji stipriai sumažintų „šešėlį“ ir pagerintų statybos darbų kokybę.

Saulius Skvernelis pasidžiaugė, kad jo Vyriausybės vadovaujama Lietuva sėkmingai vystosi. Kai jis tapo Ministru Pirmininku, jo kritikai gąsdino, kad Lietuvą ištiks finansinė katastrofa, tačiau jau pirmaisiais metais į biudžetą buvo surinktos rekordinės pajamos. „Šešėlis“ mažėja, nors daug kas sakė, kad tai padaryti neįmanoma, ir mažės toliau. Lietuvoje viešasis sektorius, kuriame dirba 380 000 darbuotojų, kaip pasak jo, rodo tarptautiniai tyrimai yra per didelis lyginant su kitomis šalimis, todėl jį būtina „optimizuoti”. Jis atskleidė, kad 2018 m. gruodžio statistika parodė, kad vidutinis Vilniaus vidurinių mokyklų mokytojų atlyginimas yra 2000 eurų! Todėl, nors biudžeto pajamos augs nebe taip greitai kaip anksčiau, bet biudžeto pertekliaus neketinama išsvaistyti. Jis bus arba padėtas į valstybės rezervą, arba atiduotas valstybinėms skoloms grąžinti.

Ministras Pirmininkas susitikime dalyvavo ne pusę valandos, kaip buvo suplanuota, o valandą.

Vėliau buvo aptarti pasiūlymai, kuriuos Vyriausybei pateikė socialiniai partneriai.

Tokie susitikimai vyksta vieną kartą per ketvirtį. Sekantis susitikimas numatomas pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?