Aptarta kaip bus didinami atlyginimai įkalinimo įstaigose

autorius Solidarumas
bendra kalej

2019 m. sausio 16 d. Lietuvos kalėjimų departamento patalpose įvyko profesinių sąjungų ir Kalėjimų departamento administracijos atstovų susitikimas aptarti 2019 m. pataisos įstaigų pareigūnų algų kėlimą, kuriame dalyvavo Teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis, Lietuvos profesinių sąjungos Solidarumas” generalinis sekretorius Ričardas Garuolis ir Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininko pavaduotoja Vita Subačiutė.

2019 m. planuojama skirti 6.7 mln. eurų įkalinimo įstaigų pareigūnų algoms didinti. Tai yra 13% daugiau ne buvo skirta pernai. Tačiau nepaisant to, dar trūksta apie 2 mln. eurų, nes reikės 1800 pareigūnams didinti algas dėl gero darbo įvertinimo. 

Ričardas Garuolis atkreipė dėmesį, kad keliant atlyginimus įkalinimo įstaigų pareigūnams yra pamiršti įkalinimo įstaigų medikai. Jei anksčiau jų atlyginimai buvo aukštesni už kitų medikų atlyginimus, tai dabar jie yra mažesni, ir šis skirtumas dar labiau augs, kai šiemet dar bus padidinti atlyginimai laisvėje dirbantiems medikams. Todėl greitai nebeliks norinčių įkalinimo įstaigose dirbti  medikų, kurių jau dabar trūksta. Tokiu atveju pasipils kalinių ieškiniai už laiku nesuteiktas ar nepakankamas sveikatos apsaugos paslaugas ir neišvengiamai kils kalinių maištai, kuriems malšinti gali būti išnaudotas pareigūnų atlyginimo fondas vidaus tarnybos pulko pareigūnų viršvalandžiams išmokėti. Jei kompensacijos kaliniams už laiku nesuteiktas sveikatos apsaugos paslaugas bus mokamos iš Teisingumo ministerijos lėšų, trūks lėšų didinti pareigūnų atlyginimams, kurie ir dabar yra nepakankami.

Kalėjimų  departamento direktoriaus pavaduotojas Valerijus Vincukevičius atsakė, kad medikų atlyginimams lėšų atsiras įvykdžius restruktūrizaciją.

Ričardui Garuoliui paklausus ar medikų atlyginimams lėšos atsiras pervarkius visų įkalinimo įstaigų ar tik įkalinimo vietose esančių sveikatos apsaugos įstaigų darbą, Valerijus Vincukevičius atsakė, kad medikų algos bus didinamos tik iš tų lėšų, kurios bus gautos pervarkius sveikatos apsaugos įstaigas įkalinimo įstaigose. 

Vita Subačiutė pareiškė, kad įkalinimo įstaigų pertvarkos duos rezultatus negreitai, o medikai ilgai laukti negali, nes paprasčiausiai išeis dirbti ten kur jiems mokama daugiau, kadangi medikų trūksta ir laisvėje esančiose gydymo įstaigose.

Susitikimo pabaigoje buvo sutarta, kad profesinių sąjungų vadovai aptars pateiktus pasiūlymus su savo nariais ir apie savo sprendimus praneš kitame susitikime.

 

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?