Teisingumo ministerijoje aptarta kalėjimo medikų darbo pertvarka

autorius Solidarumas
jurkonis dar ka

2019 m. sausio 4 d. Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” generalinis sekretorius Ričardas Garuolis, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkė Jolanta Keburienė ir Įkalinimo įstaigų medikų profesinės sąjungos „Solidarumas” atstovė Vita Subačiūtė susitiko su Teisingumo viceministru Ernestu Jurkoniu ir kitais atsakingais ministerijos atstovais.

Susitikime buvo aptarti įkalinimo įstaigų medikų darbo pertvarkymo planai. Pradėjus kelti Lietuvos medikų atlyginimus, įkalinimo įstaigų medikų atlyginimai nedidėjo, nes jie mokami ne iš Ligonių kasų kaip kitiems medikams, o iš biudžeto. Tačiau Vyriausybei šiais metais neskyrus iš biudžeto papildomai lėšų jų atlyginimams didinti, įkalininimo įstaigų medikai pradėjo svarstyti ar ruoštis streikui ar išeiti dirbti į laisvėje esančias gydymo įstaigas, kuriose atlyginimai yra didesni, o šiais metais dar papildomai didės. 

Teisingumo ministerija siūlo kelti medikų atlyginimus iš vidinių rezervų t.y. atleidus dalį darbuotojų.

Profesinės sąjungos atstovai pateikė savo pasiūlymus kaip pervarkyti įkalinimo įstaigų medikų darbą, kad būtų rasta papildomų lėšų medikų atlyginimams kelti.

1. Būtina sutvarkyti ir optimizuoti skyrių darbą Laisvės atėmimo vietų ligoninėje (LAVL). Reikia keisti teisės aktus, kad būtų padaryta išimtis ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje ( toliau-LAVL), veiktų vidaus ligų skyrius, be  intensyvios terapijos – reanimacijos skyriaus, be šių pakeitimų LAVL negalėtų gauti licencijos, kurią išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos.
 
Įkurtame reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje (19 pareigybių), 1 etatas gydytojo anesteziologo-reanimatologo neužimtas. 5 gydytojai dirba anesteziologais-reanimatologais.
 
Niekada Laisvės atėmimo vietų ligoninėje nieko nereanimuoja, jei įkalinimo įstaigose reikia suteikti skubią ir neatidėliotiną pagalbą vežame į tretinio lygio ligoninę ir esant reikalui nuteistieji guldomi į intensyvios terapijos ir reanimacijos skyrių, o po gydymo siunčiami į LAVL.
 
Reikėtų peržiūrėti ir optimizuoti kitų LAVL skyrių darbą, tai pirmiausia turi būti sutvarkyta, o ne vėl pučiamas nereikalingų pareigybių sąrašas.
 
2. Būtina patvirtinti naujus tipinių etatų normatyvus įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros tarnybose. Vadovaujantis naujais normatyvais įkalinimo įstaigose naujais normatyvais nebeliktų klinikinių laborantų, dezinfekuotojų.
 
Jei įstaigoje neveikia rentgeno aparatas, neliktų gydytojų radiologų ir radiologijos laborantų.
 
Gydytojai dirbantys 0,5 etato krūviu privalėtų išdirbti visą darbo laiką, nes įprastai atvyksta į įstaigą priima užsirašiusius ligonius ir išeina. Darytina išvada, kad gal jiems užtektų dirbti 0,25 etato krūviu. Taip irgi sutaupytume atlyginimų fondo lėšas. Tik įvykdžius šiuos etapus, galima derėtis apie tolimesnį optimizavimo planą.
 
Teisingumo ministerijos atstovai pritarė visiems profesinės sąjungos pasiūlymams, išskyrus LAVL reanimacijos skyriaus panaikinimui, nes pagal galiojančius įstatymus ši ligoninė netektų licenzijos teikti gydymo paslaugas, o daryti įstatyme įšimtis yra beveik neįmanoma.
 
Viceministras Ernestas Jurkonis pasiūlė, kad būtų galima atleisti reanimacijoje beveik neturinčius darbo medikus, o kitiems ligoninėje dirbantiems gydytojams suteikti galimybę pasikelti kvalifikaciją, kad jie galėtų pakeisti reanimacijoje dirbusius medikus už tai mokant papildomus priedus.
 
Nebuvo sutarta dėl naktinio slaugytojų budėjimo atsisakymo. Nors ministerijos atstovai siūlė žymiai  padidinti slaugytojų atlyginimus, profesinių sąjungų atstovai abejojo ar slaugytojos, pripratusios dirbti parą ir po to tris dienas ilsėtis, su tuo sutiks, nes per laisvas dienas jos dirba kitose ligoninėse. 
Profesinės sąjungos atstovai abejojo ir įkalinimo įstaigų vaistinių atsisakymo nauda, nes tai galėtų prieštarauti kitiems teisės aktams, o kurjerių vežančių vaistus paslaugos gali kainuoti daugiau nei vaistininkės etato išlaikymas. Ministerijos atstovai pažadėjo išsiaiškinti ar tai tikrai neprieštarauja kitiems įstatymams ir pateikti paskaičiavimus kiek bus sutaupyta lėšų.
Susitikimo pabaigoje sutarta, kad kitą savaitę profesinės sąjungos atstovams bus pateiktas detalesnis numatomos pertvarkos planas su paskaičiavimais, rodančiais kurie darbuotojai bus atleisti, kiek lėšų bus sutaupyta ir kiek padidės likusių dirbti medikų atlyginimai.
 
 
 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?