UAB „Visatex” bando panaikinti apmokamas atostogas

autorius Solidarumas
visatex arab1

UAB „Visatex“ darbuotoja S.P. prieš mėnesį kreipėsi į bendrovės vadovybę su prašymu suteikti jai kasmetines apmokamas kasmetines atostogas šio gruodžio 27-28 d. Deja, ji gavo neigiamą atsakymą – apmokamos atsotogos S.P. nebus suteiktos.

Kadangi S.P. yra įmonėje veikiančios profesinės sąjungos „Solidarumas“ narė, ji paprašė profesinės sąjungos pagalbos dėl tarpininkavimo šiuo klausimu. 2018 m. gruodžio 11 d. UAB „Visatex“ profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Nadiežda Pogriebniak žodžiu kreipėsi į įmonės vadovybę dėl apmokamų atostogų suteikimo S.P.

Deja, vadovybė atsakė, kad dėl gamybinio būtinumo” S.P. atostogos nebus suteiktos nei apmokamos, nei neapmokamos atostogos, nors UAB Visatex” profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Nadiežda Pogriebniak aiškino, kad S.P. dirba tik 6 val. per dieną dėl turimo neįgalumo, o tarp 600 įmonėje dirbančių darbuotojų tikrai turi atsirasti darbuotojų galinčių ją pakeisti.

S.P. yra ilgametė įmonės darbuotoja, turinti neįgalumą, ir yra sukaupusi 31 dieną apmokamų kasmetinių atostogų. Bendrovės vadovybei nesutinkant suteikti apmokamas atostogas S.P. pasinaudojo LR Darbo kodekso 137 str. 1 dalies 2 punktu ir parašė prašymą neapmokamoms atsotogoms.

Iš Lietuvos Respublikos Darbo kodekso:

137 straipsnis. Nemokamos atostogos ir nemokamas laisvas laikas

1. Darbdavys privalo tenkinti darbuotojo prašymą suteikti ne trumpesnės, negu prašo darbuotojas, trukmės nemokamas atostogas, jeigu jį pateikia:

1) darbuotojas, auginantis vaiką iki keturiolikos metų, – iki keturiolikos kalendorinių dienų;

2) neįgalus darbuotojas, taip pat darbuotojas, auginantis neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų ar slaugantis neįgalų asmenį, kuriam nustatytas nuolatinės slaugos būtinumas, – iki trisdešimties kalendorinių dienų;

   
   

Tik dėl to, kad S.P užstojo profesinė sąjunga, jai buvo suteiktos neapmokamos atostogos.

Tačiau ne visoms siuvėjoms, taip pasisekė. Darbuotojos šioje užsienio kapitalo įmonėje yra nuolatos verčiamos imti neapmokamas atostogas, net jei jos turi sukaupusios daug nepanaudotų apmokamų atotostogų dienų.

Daugelis siuvėjų įtaria, kad darbdaviai tokiu būdu nori jas apvogti, nes pagal naują Darbo kodeksą per trejus metus neišnaudojus apmokamų atostogų, jos anuliuojamos, o darbdaviai sutaupo pinigus, kuriuos turėtų skirti atostoginiams. 

Net paskutinę metų dieną šioje pelningai prašmatnius vyriškus kostiumus siuvančioje įmonėje siuvėjos yra išleidžiamos tik neapmokamų atostogų. 

Jei taip elgiamasi su vietinėmis siuvėjomis, galima tik įsivaizduoti kaip darbdaviai elgiasi su daugiau nei šimtu siuvėjų iš Šri Lankos, kurios nemoka lietuvių kalbos ir nežino Lietuvos įstatymų.

 

 

Parengė LPS „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?