Lietuvos profesinėje sąjungoje „Solidarumas” lankėsi Teisingumo ministras

autorius Solidarumas
jankevicius1

 

2018 m. gruodžio 12 d. priešpiet Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” būstinėje lankėsi Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, kuris su Lietuvos profesine sąjunga Solidarumas” pirmininke Kristina Krupavičiene ir generaliniu sekretoriumi aptarė padėtį įkalinimo įstaigose, nes neapsikentę nedidinamų atlyginimų šiose įstaigose dirbantys medikai jau svarsto streiko galimybes ir planuoja nuteistieiems teikti tik būtinąją medicinos pagalbą. Tokiu atveju valstybė, nenorinti skirti lėšų medikų atlyginimams, privalės skirti dar daugiau lėšų nuteistųjų kompensacijoms už laiku ir tinkamai nesuteiktą medicininę pagalbą bei vidaus tarnybos pareigūnams už viršvalandinį darbą, slopinant riaušes įkalinimo įstaigose.

Vyriausybei gydytojų atlyginimų didinimą paskelbus valstybės prioritetu buvo pradėti didinti visų medikų atlyginimai. Tačiau medikų, dirbančių įkalinimo įstaigose, atlyginimai nedidėjo, nes jie mokami ne iš Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo lėšų, o iš biudžeto.

Todėl įkalinimų įstaigų medikai jau dabar uždirba mažiau nei laisvėje esančių gydymo įstaigų medikai, nors visame pasaulyje yra atvirkščiai, o nuo kitų metų šis skirtumas dar padidės ir bus mažiausiai 35%, nes likusiems medikams atlyginimai bus didinami toliau.

Dar daugiau, įkalinimo įstaigose dirbantiems pareigūnams atlyginimai ne tik yra didinami, bet jiems dar mokamas ir priedas už pavojingas darbo sąlygas bei apmokamas atvykimas į darbą, nors tose pačiose įstaigose dirbantiems medikams – ne.

Šį klausimą Įkalinimo įstaigų medikų profesinė sąjungos Solidarumas” atstovai kėlė dar birželyje vykusiams susitikime su Teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi. Po šio susitikimo buvo sudaryta Darbo grupė, kuri spalį pateikė išvadas, kad medikų reikalavimai teisėti, ir pateikė skaičiavimus, kad medikų atlyginimams kelti reikia apie du milijonus eurų.

Šią vasarą buvusi Teisingumo ministrė parvedė į valstybės rezervą 5 milijonus eurų, todėl nepaisant, kad Lietuvos ekonomika ir buiudžeto pajamos auga, Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ir viceministras Ernestas Jurkonis žadėjo didinti atlyginimus tik įvykdžius įkalinimo įstaigų reorganizavimą t.y. mažinant darbuotojų skaičių, nors įkalinimo įstaigose jau dabar trūksta apie 10% medikų. Dar labiau medikus įaudrino kalbos apie planuojamą vykdyti reorganizavimą, kuris nėra derinamas su profesinėmis sąjungomis.

Todėl nebematydami kitos išeities įkalinimo įstaigų medikai ėmė ruoštis streikui. Daugiau skaityti čia

2018 m. gruodžio 10 d. Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė parašė laišką Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui laišką atkreipdama dėmesį į rimtas problemas finansuojant įkalinimo įstaigų medikus ir ragino nedelsiant imtis priemonių sprendžiant šį klausimą kol neprasidėjo streikai.

2018 m. gruodžio 12 d. susitikime su Teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi buvo sutarta kuo greičiau pateikti būsimos reoganizacijos projekto juodraštį, kad kartu su profesinėmis sąjungomis būtų galima jį kuo geriau paruošti, o 2019 m. sausio 4 d. surengti profesinių sąjungų ir Teisingumo ministerijos bei Vyriausybės atsakingų atstovų susitikimą, kuriame būtų galima suderinti įkalinimo įstaigų sveikatos apsaugos sistemos reorganizavimo tvarką ir eigą.

Profesinėms sąjungoms paprašius į 2019 m. gruodžio 12 d. visos Lietuvos įkalinimo įstaigų medikų susitikimą Vilniuje atvyko Teisingumo ministro patarėjas sveikatos klausimais Gintaras Žandaravičius, kuris jiems pristatė planuojamos pertvarkos gaires. Buvo apsikeista nuomonėmis.

Siūlymas įkalinimo įstaigose panaikinti vaistines sukėlė abejones ar tai būtų teisėta, nes kaliniai skirtingai nei laisvėje esantys pacientai negali nueiti nusipirkti vaistų į miesto vaistines. Siūlymas, kad vaistus parūpintų kurjerių tarnyba, sukėlė abejones ar tai bus pigiau. 

Buvo sutarta, kad ministerija vėliausiai iki Šv.Kalėdų pateiks profesinėms sąjungoms reoganizavimo projekto juodraštį. Po to, profesinės sąjungos raštu atsiųs savo pastabas ir pasiūlymus. Tikimasi, kad įgyvendinti šį reorganizavimą ir pakelti medikų atlyginimus pavyks pirmaisiais ateinančių metų mėnesiais. 

Nedidinant atlyginimų įkalinimo įstaigų medikams, jie paprasčiausiai išeis dirbti į laisvėje esančias gydymo įstaigose, kuriose atlyginimai yra daug aukštesni.

  

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?