Profesinės sąjungos planuoja didžiulį protestą

autorius Solidarumas
tapin1

2018 m. gruodžio 5 d. „Laisvės televizijoje“ susirinko Lietuvos viešojo sektoriaus profesinės sąjungos. Renginio organzatorius užbėgdamas už akių kaltinimams, kad jis vykdo kažkokių politinių jėgų užsakymą Andrius Tapinas paaiškino, jog sukviesti profesines sąjungas jį paskatino mokytojų streikas. Įspėdamas, kad kaip ir visada politinės partijos bandys pasidaudoti protestais, ką jau matome ir dabartinio mokytojų streiko metu.

Pirmiausiai žodis buvo suteiktas mokytojų atstovams. Tiek streikuojančių, tiek nestreikuojančių profesinių sąjungų atstovai sutarė, kad toliau taip dirbti kaip yra dabar neįmanoma, nes mokyklose kilo tikras chaosas: dalies mokytojų atlyginimas sumažėjo, kiti dirbdami tą patį atlyginimą gauną skirtingą atlyginimą, o mokytojai yra supriešinti. Pagrindinė problema, ką patvirtino ir kitų viešojo sektoriaus profesinių sąjungų atstovai yra ta, kad net suderėjus susitarimai nevykdomi dėl to, kad valstybė neskiria pakankamai lėšų jiems įgyvendinti.

Derybose su streikuojančiais mokytojais Vyriausybės atstovai atskleidė, kad lėšų įgyvendinti jų reikalavimams kitų metų biudžete nenumatyta, o profesinėms sąjungoms pasiūlyta pradėti derėtis dėl nuoseklaus viso viešojos sektoriaus atlyginimų augimo ateinančių šešerių metų laikotarpiu.

Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė ir kiti šakos koletyvinės sutarties derybose dalyvavusių profesinių sąjungų atstovai atsakė, kad šis kelias yra ilgas ir nesprendžia klausimų, kuriuos reikia nedelsiant spręsti.

Kadangi gruodžio 12 d. planuojama tvirtinti biudžetą, Andrius Tapinas pasiūlė surengti mitingą, reikalaujantį stabdyti Lietuvos biudžeto tvirtinimą, ir jo svarstymą atidėti kol bus rasta lėšų mokytojų reikalavimams įgyvendinti. Jis pasiūlė ieškoti lėšų mokytojams, naikinant įvairias lengvatas kaip tai siūlo daugelis ekonimistų, bei paprašė dalyvius pareikšti savo nuomones.

Mokslininkų sąjungos atstovui pakvietus stabdyti mokesčių reformą jam pritarė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis, primindamas, kad profesinės sąjungos šią vasarą kelis kartus protestavo prie Seimo ir Prezidentūros, kad ši socialinę atskirtį didinanti ir biudžeto įplaukas mažinanti mokesčių reforma būtų sustabdyta. Lietuvos biudžeto pajamos nuo 2008 m., kurie yra „riebiausi“ ikiriziniai metai, išaugo milijardu euru, Lietuvos ūkis toliau sėkmingai vystosi, tačiau viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai beveik neauga, o valdžia elgiasi taip tarsi Lietuvoje yra krizė ir siūlo kelti atlyginimus tik atleidžiant dalį darbuotojų, nors jau dabar daug kur darbuotojai nebespėja apsidirbti dėl darbuotojų trūkumo, nes dėl mažų atlyginimų nebėra norinčių dirbti viešąjame sektoriuje.

Atšaukus mokesčių reformą, kurią planuojama įgyvendinti nuo kitų metų atsirastų lėšų ne tik mokytojams, bet ir visiems viešojo sektoriaus darbuotojams. Lietuvos bankas, kuris yra Europos centrinio banko padalinys, rekomendavo dėl ūkio augimo atsiradusias perteklines lėšas skirti viešąjam sektoriui, o ne vykdyti rizikingą ir biudžeto pajamas stipriai mažinančią mokesčių reformą. Neskyrus pakankamai lėšų visam viešąjam sektoriui jo darbuotojai bus supriešinti, nes Vyriausybės atstovai galės aiškinti, kad lėšų nebėra, kadangi jos jau paskirtos mokytojams ar kitiems protestuotojams.

Ričardas Garuolis pasiūlė sustabdžius mokesčių reformą reikalauti, kad kitais metais būtų pradėta ruoštis įgyvendinti prof. Raimondo Kuodžio mokesčių reformai, kurią jis siūlė A.Kubiliaus, A.Butkevičiaus ir S.Skvernelio Vyriausybėms, tačiau ši socialinę atskirtį mažinanti ir stipriai biudžeto pajamas skaidrumą didinanti reforma sulaukusi šių politikų palaikymo prieš rinkimus po rinkimų buvo pamirštama.

Lietuvos medikų sąjūdžio atstovas Kasiulevičius pasiūlė pasikviesti ekspertais žinomus ekonomistus prof. Raimondą Kuodį, prof. Romą Lazutką ir Justą Mundeikį, kurie galėtų paruošti trumpą sąrašą pasiūlymų, kurie padėtų išspręsti viešojo sektoriaus problemas.

Vienos ne viešojo sektoriaus sąjungos atstovo kvietimas versti valdžią, kuri, anot, jo per du metus supriešino Lietuvos žmones, profesinių sąjungų palaikymo nesulaukė, paaiškinus, kad nuvertus valdžią pinigų biudžete nepadaugės.

Nutarta gruodžio 9 d., sekmadienį, 14.00 val. rengti mokytojų palaikymo mitingą prie Seimo ir apjuosti ministerijas gyva grandine”, reikalaujant stabdyti biudžeto priėmimą ir mokesčių reformos įgyvendinimą, kurie yra socialiai neteisingi ir neleidžia didinti viešojo sektoriaus finansavimo.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės komentaras: „Kviečiame visus atktyviai dalyvauti mitinge ir palaikyti teisėtus mokytojų reikalavimus. Mes norime, kad būtų sprendžiamos ne tik mokytojų, bet ir gydytojų, socialinių darbuotojų ir visų viešojo sektoriaus darbuotojų problemos, kurios atsirado dėl to, kad valdžios atstovai metų metais elgėsi arogantiškai ir nenorėjo girdėti profesinių sąjungų raginimų jas spręsti. Kainos kyla, Lietuvos ūkis auga, biudžetas yra perteklinis, bet su viešojo sektoriaus darbuotojais elgiamasi tarsi Lietuvoje būtų baisi krizė, nes jiems auga ne atlyginimai, o darbo krūvis, kuris jau tampa nebepakeliamas.

Norime pabrėžti, kad šio protesto tikslas nėra politinis. Mes raginame valdančiąją koaliciją vykdyti savo rinkiminius pažadus ir įsiklausant į profesinių sąjungų nuomonę spręsti darbuotojų problemas, o ne vaizduoti, kad jos yra sprendžiamos“.

tapin mes

tapin gerd

Viršuje Lietuvos ryto” nuotrauka

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?