Ignalinoje įsteigta nauja profesinė sąjunga

autorius Solidarumas
ignl kri1

2018 m. spalio 17 d. Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė ir generalinis sekretorius Ričardas Garuolis lankėsi Ignalinos socialinių paslaugų centre, kurio darbuotojai nusprendė steigti profesinę sąjungą.

Šioje savivaldybės įstaigoje darbuotojai susiduria su tomis pačiomis bėdomis kaip ir kitų panašių įstaigų darbuotojai: maži atlyginimai, darbo sutartyse numatyti darbai, kurie nepriklauso tos kvalifikacijos darbuotojams, neaiškus atlyginimų kintamosios dalies nustatymas. Pernai kilo skandalas, kai įvertinant šios įstaigos darbuotojų darbą jis buvo įvertintas žemiausiu balu Lietuvoje. Darbuotojai taip ir nesuprato kodėl jų darbas buvo taip nuvertintas. Vienintelis to paaiškinimas gali būti tik savivaldybės noras taupyti darbuotojų atlyginimų sąskaita.

Dalis darbuotojų net nežinojo kokie yra jų koeficientai pagal kuriuos nustatomas darbuotojų atlyginimas. Viena darbuotoja nustebo, kai sužinojo, kad pagal kolektyvinę socialinių darbuotojų šakos sutartį mažiausias jų koeficientas gali būti 3.8, nors jai mokama pagal 3.1 koeficientą. 

Kristina Krupavičienė atskleidė, kad tik susivieniję į profesinę sąjungą darbuotojai gali užtikrinti tinkamas darbo sąlygas ir teisingą apmokėjimą už darbą, nes profesinės sąjungos turi daug daugiau galimybių tai daryti, pasirašant kolektyvinę įmonės ar šakos sutartį, nei tokios teisės neturinti Darbo taryba, ir paragino abejojančius nedelsiant jungtis į profesinę sąjungą, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai baigiami teikti profesinių sąjungų narių sąrašai, kad ministerija žinotų kiek reikia planuoti lėšų atlyginimams mokėti, kadangi pagal kolektyvinę socialinių darbuotojų šakos sutartį profesinės sąjungos narių atlyginimams kitais metais numatyta skirti daugiau lėšų nei profesinėms sąjungoms nepriklausančių darbuotojų atlyginimams.

Susirinkę darbuotojai įsteigė Ignalinos socialinių paslaugų centro profesinę sąjungą Solidarumas”, kurie vienija beveik pusę įstaigos darbuotojų todėl Darbo taryba nebus steigiama. Susirinkimas patvirtino profesinės sąjungos įstatus, išrinko pirmininkės pavaduotojos ir taryba. Naujos profesinės sąjungos pirmininke išrinkta Aldona Laptevienė.

ignl klaus

ignl bals

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?