Pasaulis mini Oraus darbo dieną

autorius Solidarumas
orus darbas 2

Spalio 7 dieną pasaulio profesinės sąjungos jau vienuoliktus metus mini oraus darbo dieną.

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) teigia, kad pasaulyje 780 milijonai darbuotojų skursta, nors turi darbą, 80% visų šalių darbuotojų skundžiasi, kad minimalus atlyginimas jų šalyse neleidžia jiems oriai gyventi, tačiau nepaisant to 1% turtingiausių pasaulio žmonių valdo didesnį turtą nei visi likę pasaulio žmonės, o turtinė nelygybė dar labiau auga!

Spalio 7 d. minėdamos oraus darbo dieną profesinės sąjungos atkreipia vyriausybių dėmesį, kad orus darbas daugeliui darbuotojų dar yra nepasiekiamas.

Ypač bloga padėtis yra Lietuvoje. Lietuvos darbuotojai sukuria bendro vidaus produkto (BVP) vienam gyventojui daugiau nei Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Graikijoje ir Portugalijoje, bet Lietuvos darbuotojų atlyginimas yra mažesnis nei šiose šalyse!

Lietuvos BVP vienam gyventojui sudaro 75% Europos Sąjungos (ES) vidurkio, tačiau vidutinis atlyginimas sudaro tik 45% vidutino atlyginimo Europos Sąjungoje. Lietuvos darbuotojų vidutinis atlyginimas yra iš tikrųjų dar mažesnis, nes skirtingai nuo ES šalių į mėnesinio atlyginimo dydį įtraukiami ir viršvalandžiai. Lietuvos darbuotojai dirba net 488 valandomis per metus daugiau nei Vokietijoje, o uždirba kelis kartus mažiau, nors Lietuvos verslininkų pelnai yra žymiai didesni nei Vokietijoje!

Socialinė atskirtis Lietuvoje yra didžiausia Europos Sąjungoje, tačiau nei viena Lietuvos Vyriausybė nesiima ryžtingų veiksmų šią Lietuvos bėdą spręsti, nors tai daryti jai pataria ir Europos Sąjungos komisija, ir Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija, kurios nare Lietuva tapo šiais metais, ir Pasaulio bankas, ir net verslininkus atstovaujantis Tarptautinis valiutos fondas!

Orus darbas turi būti toks, kuris leidžia darbuotojui dirbti pagal jo kvalifikaciją ir išsilavinimą, padeda atskleisti asmeninius jo sugebėjimus, gerai ir saugiai jaustis savo darbo vietoje, noriai eiti į darbą, o iš jo išėjus, „nesinešti“ darbinių problemų namo.

Orus darbas turi užtikrinti tokį atlyginimą, kuris leidžia darbuotojui oriai gyventi.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?