Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ ragina stiprinti Krašto apsaugą pasirašant Nacionalinį susitarimą dėl skurdo, nelygybės ir emigracijos Lietuvoje mažinimo

autorius Solidarumas
kris mit

Seime ir visuomenėje netylant diskusijoms dėl Nacionalinio susitarimo Lietuvos Krašto apsaugai stiprinti Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė, išreikšdama šimtų tūkstančių Lietuvos darbuotojų lūkesčius, kreipėsi į Lietuvos Seimo pirmininką, visų Seimo frakcijų seniūnus ragindama juos pasirašyti ne tik Nacionalinį susitarimą dėl Krašto apsaugos stiprinimo, bet ir tokį patį susutarimą dėl skurdo, socialinės atskirties ir emgracijos mažinimo, nes šie klausimai neatskiriamai susiję su Lietuvos valstybės gynyba.

Žemiau pateikiame visą kreipimasį.

 

Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui,
Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui,
Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskiui,
Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratai frakcijos seniūnui Gabrieliui Landsbergiui,
Seimo Liberalų frakcijos seniūnui Eugenijui Gentvilui,
Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnui Andriui Palioniui,
Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnui Juozui Olekui,
Seimo Lietuvos lenkų rinkiminės akcijos -Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnei Ritai Tamašunienei,
Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnui Vytautui Kamblevičiui,
Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnui Bronislovui Mateliui,

Dėl Lietuvos krašto apsaugos stiprinimo

Pritardami Seimo ir Vyriausybės planams stiprinti Lietuvos krašto apsaugą, norime atkreipti dėmesį, kad valstybės pajėgumas gintis nuo priešų priklauso ne vien nuo jos turimų ginklų, bet ir jos piliečių noro pasiaukojančiai ginti savo valstybės laisvę.

Deja, daugelį metų trunkanti bloga Lietuvos gyventojų socialinė padėtis, silpnina jos piliečių norą ginti savo valstybę, didina jos piliečių abejingumą savo valstybei, o šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių, praradusių viltis oriai gyventi Lietuvoje, jau paliko savo valstybę visiems laikams ir su šeimomis persikėlė gyventi į kitas valstybes, atsisakydami Lietuvos pilietybės ir tuo pačiu pareigų ginti Lietuvą. O dalis nusivylusiųjų pasiduoda priešiškai propagandai ir net laukia svetimos valstybės kariiuomenės kaip išvaduotojos nuo juos ištikusių vargų.

Emigracija iš Lietuvos yra viena didžiausių pasaulyje, socialinė nelygybė viena didžiausių Europoje, skurdas Lietuvoje didėja net tuo metu, kai Lietuvos ūkis nuolatos auga!

Ne tik profesinės sąjungos, bet ir Europos komisija, Tarptautinis valiutos fondas, Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija įspėja apie Lietuvai dėl emigracijos gresiančią demografinę katastrofą! Kas tuomet gins Lietuvą?

Būtina skubiai keisti ligšiolinę socialinę Lietuvos politiką ir pradėti Europos Sąjungos šalių pavyzdžiu, kaip to reikalauja „Europos socialinis ramstis“ statyti Lietuvą ant socialinės gerovės valstybės pagrindo, kad Lietuvos ūkio pagerėjimą pajustų visi gyventojai, o ne vien tik patys turtingiausieji.

Lietuvos BVP, sukurtas vienam gyventojui, sudaro 75% Europos Sąjungos vidurkio, o vidutinis atlyginimas Lietuvoje tesiekia vos 45 % Europos Sąjungos vidurkio.

Reikia nedelsiant stabdyti skurdo augimą, indeksuojant ne tik minimalių mėnesinį, bet ir visus valstybinio sektoriaus darbuotojų, atlyginimus, kurie nebuvo didinami nuo krizės laikų, bei visas socialines išmokas, tame tarpe pensijas, atsižvelgiant į infliacijos augimą, kaip tai yra daugelyje Vakarų Europos šalių ir nuosekliai didinti atlyginimus tol kol Lietuvos BVP vienam gyventojui dydis ir vidutinis atlyginimas bus proporcingai vienodi.

Padidinus atlyginimus, padidės vartojimas, o tai padidins verslo ir biudžeto pajamas, valstybė galės daugiau lėšų skirti Krašto apsaugai.

Būtina nedelsiant stabdyti nevaržomą darbuotojų iš trečiųjų šalių, kurios nepriklauso Europos Sąjungai, įdarbinimą Lietuvoje, kuris sukėlė milžinišką socialinį dempingą, atėmė darbą iš Lietuvos piliečių, kuriuos privertė emigruoti iš Lietuvos, padidino „šešėlį“ ir sumažino valstybės biudžeto pajamas. Iš 30 000 leidimus dirbti Lietuvoje gavusių trečiųjų šalių piliečių tik 200 buvo aukštos kvalifikacijos specialistai!

Raginame visas Lietuvos partijas siekti ne tik Nacionalinio susitarimo dėl Krašto apsaugos stiprinimo, bet ir pasiekti tokį patį Nacionalinį susitarimą mažinti Lietuvoje skurdą, socialinę atskirtį ir emigraciją, nes tai neatskiriamai susiję su Lietuvos krašto gynyba.

Tokių Lietuvos partijų veiksmų laukia šimtai tūkstančių Lietuvos darbuotojų.

Lietuva be skurdo – stipri Lietuva!

Pagarbiai

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė
Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?