Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ataskaitinis -rinkiminis suvažiavimas

autorius Ričardas

2022 m. birželio 11 d. Vilniuje vyko Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ataskaitinis -rinkiminis suvažiavimas, į kurį suvažiavo delegatai iš visos Lietuvos.

Suvažiavime dalyvavo Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) sekretorė Lina Kar (Liina Carr), draugiškų profesinių sąjungų atstovai iš kaimyninių šalių: Lenkijos profesinės sąjungos „Solidarnošč“ pirmininko pavaduotojas Tadeušas Majchrovičius (Tadeusz Majchrowicz), šios profesinės sąjungos transporto šakos pirmininkas Tadeušas Kucharskis (Tadeusz Kucharski), Latvijos profesinių sąjungų susivienijimo (LBAS) pirmininko pavaduotojos Gita Oškaja ir Anda Grinfelde  bei kiti šių profesinių sąjungų atstovai. Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongresą atstovavo vieno iš šio profesinių sąjungų susivienijimo vadovo Siarhejaus Antusevičiaus žmona Žana Antusevič, nes beveik visi šios profesinės sąjungos vadovai šiuo metu yra nedemokratinės valdžios įkalinti už profesinę veiklą, ginant savo narių teises, todėl į suvažiavimą atvykti negalėjo.

Suvažiavimo dalyvius pasveikino Lietuvos Socialinių reikalų ir darbo ministrė Monika Navickienė, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė, Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė ir ETUC sekretorė Lina Kar, kuri pranešė gerą žinią, kad beveik baigiama susitarti dėl darbuotojams naudingos Europos Sąjungos direktyvos dėl minimalios algos, kuri paskatins kolektyvinių sutarčių sudarymą ir pagerins mažiausius atlyginimus gaunančių darbuotojų padėtį Europoje.

Lietuvos Ministrės pirmininkės patarėjas Vaidas Navickas, Socialinių reikalų ir darbo viceministras Martynas Šiurkus, V. Blinkevičiūtė, LBAS pirmininko pavaduotoja G. Oškaja, Lenkijos profesinės sąjungos „Solidarnošč“ pirmininko pavaduotojas T. Majchrovičius, buvęs ilgametis Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, moderuojant Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generaliniam sekretoriui Ričardui Garuoliui, suvažiavimo dalyviams pristatė savo šalių patirtį ir būdus gerinant darbuotojų darbo ir apmokėjimo sąlygas, esant ekonominiams iššūkiams dėl Rusijos agresijos Ukrainoje ir sparčiai augant pasaulinėms maisto ir energijos kainoms.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė K. Krupavičienė pateikė savo veiklos ataskaitą, kuri atskleidė, kad per pastaruosius metus gerokai išaugo profesinių sąjungos narių skaičius, buvo pasirašytos naudingos darbuotojams Nacionalinė ir šakų kolektyvinės sutartys, pateiktas ne vienas pasiūlymas, kuriems   Vyriausybė pritarė,  surengtas ne vienas protestas, laimėta ne viena teismo ir darbo ginčų byla, ginant darbuotojų teises, išaugo profesinės sąjungos žinomumas ir autoritetas visuomenėje bei valdžios institucijose.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ revizijos komisijos pirmininkė Valerija Jarukienė suvažiavimui pateikė revizinės komisijos išvadas ir savo pasiūlymus kaip gerinti profesinės sąjungos veiklą.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos narys Vincas Kunca pateikė naują Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ įstatų redakciją, kuriai suvažiavimo dalyviai balsų dauguma pritarė.

Balsuojant slaptu būdu Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininke ketveriems metams buvo išrinkta K. Krupavičienė.

Suvažiavimas priėmė rezoliucijas svarbiais darbuotojams klausimais, kurios bus nusiųstos atsakingoms valdžios institucijoms.

Daugiau nuotraukų žiūrėti čia.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?