Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” ragina Prezidentę vetuoti mokesčių reformą

autorius Solidarumas
prez vet vet

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” sužinojusi, kad Lietuvos Prezidentė birželio 30 d. apsispręs ar vetuoti neseniai Seime priimtą naują mokesčių reformą, 2018 m. birželio 29 d. 14.30 val. prie Prezidentūros surengė piketą, ragindami Prezidentę ją vetuoti. 

Daugiau nuotraukų iš piketo žiūrėti čia.

Pateikiame Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” pirmininkės Kristinos Krupavičienės laišką Prezidentei.

 

Jos Escelencijai Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei,

 

Prašymas vetuoti mokesčių reformą

 

Kreipamės į Jūsų Ekscelenciją, kaip į paskutinę Lietuvos darbuotojų viltį, kaip į Europos Sąjungos, kurioje gerbiamas socialinis solidarumas ir dialogas, valstybės vadovę, ragindami vetuoti paskubomis parengtą ir neseniai Seime priimtą naują mokesčių reformą.

Šią reformą Lietuvos finansų ministerija rengė su darbdavių organizacijomis, ne tik nesitardama su profesinėmis sąjungomis, bet net joms apie tai nepranešusi, šiurkščiai pažeisdama socialinio dialogo principus, kurie yra kertiniai Europos Sąjungoje.

Tarsi siekiant paniekinti socialinius partnerius naujos mokesčių reformos pristatymas Trišalėje taryboje truko vos dvidešimt minučių ir čia daugiau nebuvo svarstomas.

Tai daroma tuo metu, kai Europos komisija nuolatos nurodo savo rekomendacijose Lietuvai, kad socialinis dialogas vyksta nepakankamai.

Europos komisija, Tarptautinis valiutos fondas, Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija, kurios nare neseniai tapo Lietuva, nuolatos nurodo, kad mūsų šalyje yra per didelė socialinė atskirtis, o mokesčiai yra per daug „plokšti“ ir per mažai progresiniai, todėl rekomenduoja mažinti apmokestinimą mažiau uždirbantiesiems ir didinti jį gaunantiesiems didesnes pajamas.

Deja, Lietuvos Vyriausybė, gavusi Seimo pritarimą, laužo savo rinkiminius pažadus, Nacionalinio susitarimo gaires ir nekreipdama dėmesio į svarbiausių tarptautinių organizacijų rekomendacijas bei daugumos darbuotojų lūkesčius, ketina įgyvendinti mokesčių reformą, kuri dar labiau padidins socialinę atskirtį Lietuvoje, nors ji jau dabar yra viena didžiausių Europos Sąjungoje.

Po mokesčių reformos mažai uždirbantiesiems mokesčiai sumažės dešimtimis eurų, o daugiau nei vidutinį atlyginimą uždirbantiesiems mokesčiai ne tik nepadidės, bet sumažės tūkstančiais eurų. Lietuvos biudžetas dėl to neteks beveik 2 mlrd. eurų todėl bus sunkiau finansuoti Krašto ir sveikatos apsaugą, švietimą ir kitas viešąsias paslaugas, o gyventojai bus priversti daugiau mokėti už privatų gydymą ir mokymą.Europos komisija, Tarptautinis valiutos fondas ir Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacija nuolatos rekomenduoja Lietuvai didinti biudžeto pajamas, daugiau apmokestinant pajamas, gautas iš kapitalo. Deja, ir šias rekomendacijas Lietuvos Vyriausybė ir Seimas naujoje mokesčių reformoje ignoruoja, nors pajamos nuo kapitalo Lietuvoje yra apmokestinamos mažiau nei Europos Sąjungos vidurkis.

Ši mokesčių reforma susilpnins finansinį Lietuvos valstybės stabilumą, ypač atėjus kriziniam ekonomikos raidos ciklui. Dėl šios reformos Lietuvai reikės daugiau skolintis atėjus krizei, kuri Lietuvoje gali sukelti milžinišką emigracijos bangą, kuri baigtųsi demografine katastrofa, apie kurią minėtos tarptautinės organizacijos taip pat yra ne kartą įspėjusios. Dar didesnė emigracija prasidės, kai Vyriausybė, nerasdama lėšų, pradės didinti mokesčius ir mažinti socialinę apsaugą, esant dėl krizės sumažėjusioms gyventojų pajamoms.

Mokesčių reforma turi būti europietiška, turi mažinti socialinę atskirtį, o ne ją didinti, laipsniškai mažinant apmokestinimą mažiau uždirbantiesiems ir laipsniškai didinant, o ne mažinant mokesčius uždirbantiesiems daugiau bei didinant mokesčius pajamoms, gautoms iš kapitalo. Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ pritaria prof. Raimondo Kuodžio mokesčių reformos projektui, kuris padidintų valstybės biudžeto, darbuotojų, o tuo pačiu ir sąžiningo verslo pajamas bei užtikrintų tvarų Lietuvos ekonomikos augimą.

Raginame Prezidentę vetuoti šią mokesčių reformą, kuri yra nepakankamai apsvarstyta, visiškai nederinta su profesinėmis sąjungomis, prieštarauja svarbiausių tarptautinių organizacijų rekomendacijoms, silpnina finansinį Lietuvos stabilumą, didina socialinę atskirtį ir yra socialiai neteisinga.

Tikimės, kad Lietuvos Seimas ir Vyriausybė, atsižvelgę į profesinių sąjungų siūlymus ir svarbiausių tarptautinių organizacijų rekomendacijas, peržiiūrės ir patobulins šią mokesčių reformą.

 

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?