Trišalėje taryboje minimalios algos didinimo klausimas atidėtas liepai

autorius Solidarumas
tris krist

2018 m. birželio 12 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko Trišalės tarybos posėdis, kuriame  Lietuvos profesinę sąjungą „Solidarumas“ atstovavo jos pirmininkė Kristina Krupavičienė ir Socialinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vincas Kunca.

Svarbiausias posėdžio klausimas buvo minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas.

Remiantis Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos skaičiavimais vidutinis atlyginimas Lietuvoje 2019 m. turi siekti 951,2 eurus per mėnesį, todėl profesinės sąjungos siūlė MMA didinti nuo 400 eurų iki 450 eurų per mėnesį, nes tai sudarytų 47.3% vidutinio darbo užmokesčio (VDU), o tai atitinka 2017 rugsėjo 21 d. Trišalės tarybos susitarimą, kad MMA turi sudaryti 45-50% VDU.

Šiam pasiūlymui pasipriešino Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas, pasakęs, kad penkiolikoje Lietuvos rajonų (Ignalinos, Jurbarko, Kalvarijų ir kt.) jau dabar MMA sudaro 69% tų rajonų VDU. Pasak jo, verslas, įvedus SODROS „grindis“ t.y. pravalomai mokant mokesčius nuo viso MMA, nors darbuotojas dirba tik puse etato, jau dabar nutraukia ten veiklą, o pakėlus MMA susidarytų „dramatiška padėtis“, nors kaip tik MMA padidinimas padėtų smulkiam verslui atsigauti, nes padidėjus atlyginimams padidėtų vartojimas, o rajonų verslininkai gautų daugiau pajamų.

Lietuvos verslo konfederacijos atstovas Andrius Romanovskis siūlė taikyti kaip jis pasakė „tikslines socialinės inžinierijos priemones“ t.y. valstybei finansuoti mažas pajamas gaunančius darbuotojus, mokant jiems daugiau pašalpų. Išvertus į kasdieninę kalbą tai reikštų, kad valstybė iš biudžeto remtų mažai apmokamas darbo vietas. Jei darbadavys nenorėtų ar negalėtų mokėti didesnių atlyginimų, juos didinti turėtų valstybė. Taigi, jis norėtų, kad valstybė palaikytų nesugebančius dirbti verslininkus, o ne leistų periimti jų verslą geriau darbą organizuojantiems verslininkams, kaip tai nuolatos vyksta rinkos sąlygomis.

Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) atstovė Genė Zaveckienė, vadovaujanti tekstilės įmonei „Lelija“, siuvančiai prabangius drabužius, pasisakė prieš MMA didinimą, nes tai pasunkins Lietuvos siuvimo įmonėms konkuruoti su užsienio konkurentais, nors VDU jos vadovaujamoje įmonėje sudaro 650 eurų. Ji siūlė didinti Neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) ir mažinti mokesčius darbo jėgai, kurie Liertuvoje sudaro 55%  mokamo atlyginimo.

Profesinių sąjungų atstovai jai atsakė, kad dabar svarstomas MMA, o ne mokesčių klausimas ir pažymėjo, kad Vyriausybės siūloma mokesčių reforma Trašalėje nebuvo svarstoma. Vyriausybės atstovas  šiuo klausimu tik padarė penkiolikos minučių pranešimą Trišalėje taryboje.

Darbdavių atstovai nutarė kreiptis į Ūkio ministrą, kad būtų įvertintas MMA didinimo poveikis Lietuvos verslui.

Profesinės sąjungos tikisi, kad valstybinės institucijos atsižvelgs, kad Lietuvoje darbo našumas 2017 m. augo 4,4%,  numatoma, kad 2018 m. jis augs 3,7%, o infliacija, kuri yra viena didžiausių Europoje, numatoma, kad šiemet toliau augs apie 3%.

Buvo sutarta MMA didinimo klausimą svarstyti kitame Trišalės tarybos posėdyje, kuris įvyks liepos mėnesį.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?