Tarptautinis valiutos fondas rekomenduoja mažinti mokesčius darbuotojams ir didinti juos darbdaviams

autorius Solidarumas
valiutos fondas

2018 m. gegužės 14 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkės pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas ir valdybos narys Ričardas Garuolis kartu su kitų profesinių sąjungų, darbdavių, Ūkio ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų bei Valstybinės darbo inspekcijos atstovais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje susitiko su Tarptautinio valiutos fondo delegacija, kuri viešėjo Lietuvoje. Šio fondo atstovai nuolatos lanko įvairias šalis, stebi jų ekonominį ir socialinį vystymasi, o vėliau joms teikia savo rekomendacijas.

Šios susitikimo metu Tarptautinio valiutos fondo atstovus domino du klausimai: naujojo Darbo kodekso poveikis ir minimalios mėnesinės algos didinimo klausimai.

Profesinių sąjungų atstovai paaiškino, kad šiuo metu kalbėti apie naujojo Darbo kodekso poveikį dar anksti, nes daugybė jo straipsnių dar laukia teismų išaiškinimo, kadangi darbdaviai ir darbuototojai juos supranta skirtingai. Profesinių sąjungų atstovai skundėsi, kad naujajame Darbo kodekse įteisinus darbo tarybas sumažėjo profesinių sąjungų reikšmė įmonėse, nes darbo tarybos beveik perėmė iš profesinių sąjungų darbuotojų konsultavimo ir informavimo darbą, nors tik profesinės sąjungos turi teisę sudaryti kolektyvines darbo sutartis. Dalis darbdavių atstovų taip pat buvo nepatenkinti tuo, kad privalomas darbo tarybų kūrimas apkrauna juos papildomais darbais.

Rimtautas Ramanauskas kritikavo laikinojo įdarbinimo agentūras, kurių veiklą palengvino naujasis Darbo kodeksas. Šių agentūrų įdarbinti darbuotojai dirba pagal terminuotas darbo sutartis todėl pakeisdami darbą negauna išeitinių išmokų, kurias gauna nuolatinį darbą dirbę darbuotojai. Be to, darbuotojams, dirbantiems pagal terminuotas darbo sutartis, bankai nesuteikia paskolų būstui įsigyti ir panašiai, o tai ypač svarbu jauniems darbuotojams. Todėl sakyti, kad jaunimui patinka laikinas darbas, yra neteisinga.

Tarptautinio valiutos fondo atstovams paklausus ar Lietuvoje nėra per didelis minimalus mėnesinis atlyginimas, kuris pagal susitarimą, pasiektą Trišalėje taryboje turi sudaryti 45-50% vidutinio mėnesinio atlyginimo, Rimtautas Ramanauskas atsakė, kad jei atlyginimai būtų geri, Lietuvoje nebūtų tokios didelės emigracijos.

Ričardas Garuolis atsakė, kad MMĄ didinimas mažina „šešėlį”, nes mažėja „vokelių” dalis. Dalyje Lietuvos įmonių, ypač statybose, oficialiai mokamas minimalus atlyginimas, o kitą dalį sudaro vokelis”. Asociacijos „Investor’s forum” atliktas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje didžiausia kliūtis investicijoms, o ypač regionams, yra mažas vartojimas, atsiradęs dėl mažų atlyginimų. Galiausiai, vidutinis atlyginimas, su kuriuo susiejamas minimalus atlyginimas, yra neteisingas, nes Lietuvos Bendras nacionalinis produktas (BVP) vienam gyventojui sudaro apie 75% Europos Sąjungos vidurkio, o vidutinis mėnesinis atlyginimas Lietuvoje sudaro tik apie 45% Europos Sąjungos vidurkio. Ričardui Garuoliui paklausus ar toks skirtumas atsirado dėl „šešėlio” ar dėl to, kad neteisingai paskirstomos darbuotojų ir darbdavių bendrai gautos pajamos, darbdaviai beveik vieningai atsakė, kad dėl to kaltas „šešėlis”.

Ričardas Garuolis paklausė Tarptautinio valiutos fondo atstovų ar jie nemano, kad šiuo metu Lietuvos Vyriausybės siūloma mokesčių reforma, kuri sumažins įplaukas į Lietuvos biudžetą, gali kelti pavojų finansiniam Lietuvos stabilumui ilguoju laikotarpiu, nes vėliau ar anksčiau ateis nuja krizė. Tarptautinio valiutos fondo delegacijos vadovas Borha Garsija (Borja Garcia) atsakė, kad kiekviena visuomenė ir jos vyriausybė renkasi tą socialinį modelį, kuris joms labiau patinka. Vienų šalių gyventojai pasirenka mokėti daugiau mokesčių ir būti socialiai labiau apsaugoti, kitų šalių gyventojai nori mokėti mažiau mokesčių ir gauti didesnes pajamas, bet mokėti tiesiogiai už gydymo, mokslo ir kitas paslaugas.

Tačiau jis sutiko, kad Lietuvoje būtina keisti mokesčių sistemą, nes darbuotojai moka per didelius, o darbdaviai per mažus mokesčius, lyginant su kitomis valstybėmis. Todėl Tarptautinis valiutos fondas rekomenduoja Lietuvai mažinti darbo jėgos apmokestinimą ir daugiau apmokestinti kapitalą t.y. padidinti pelno ir nekilnojamojo turto mokesčius.

Susitikimas truko daugiau nei valandą. Kitą kartą Tarptautinio valiutos fondo atstovai lankysis Lietuvoje rudenį.

Nuotraukoje viršuje iš kairės į dešinę: Rimtautas Ramanauskas, Borha Garsija, Ričardas Garuolis, Gražina Gruzdienė, Jonas Gricius, Inga Ruginienė.

valiutos fond

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?