Sutarta smarkiai kelti atlyginimus medikams

autorius Solidarumas
veryg kebur 1

2017 m. gruodžio 13 d., po ilgų derybų, trukusių kelis mėnesius, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė susitarimą su medikų profesinėmis sąjungomis, tarp, kurių buvo Medicinos įstaigų profesinė sąjunga „Solidarumas“, kuriai vadovauja Jolanta Keburienė. 

 
Pagal šį susitarimą bus siekiama tolygaus sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokesčio augimo.
 
Sutarta, kad nuo 2018 m. gegužės bus 20 proc. didinamas sveikatos priežiūros specialistų Darbo užmokesčio fondas, t. y. atlyginimai, prioritetą teikiant mažiausiai uždirbantiems specialistams. Tačiau Jolanta Keburienė atkreipia dėmesį, kad 20% padidinus Darbo užmokesčio fondą, atlyginimai nebūtinai padidės 20%, nes ligoninių, ypač tų, kurios priklauso savivaldybėms, vadovai turi daug galių kitaip perskirstyti šio fondo lėšas. Todėl profesinių sąjungų laukia sunki kova, kad šie pinigai pagaliau pasiektų medikus ir slaugytojas.
 
Sveikatos apsaugos ministerija įsipareigojo siekti, kad 2020 metų antrojo pusmečio pradžioje gydytojų vidutinis darbo užmokestis (VDU) būtų ne mažesnis kaip 3 vidutiniai darbo užmokesčiai (VDU), o slaugytojų – ne mažesnis kaip 1,5 šalies VDU.
 
Šiame susitarime numatyti darbai kelerių metų laikotarpiu. 
 
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugėsi susitarimu ir sakė: „kitų metų biudžetas jau patvirtintas, tad dabar galime planuoti ir tartis dėl tolimesnės ateities – medikų algų didinimo ir kitų susitarime įsipareigotų dalykų. Neabejotinai, tai yra derinta su Vyriausybe, Finansų ministerija, o derinant šį susitarimą aktyviai dalyvavo ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai, tad tai išties yra labai plataus sutarimo strateginis dokumentas!“
 
2017 m. gruodžio 15 d. Sveikatos apsaugos ministras susitiko su Lietuvos medikų sąjūdžio taryba, kurios narė yra Jolanta Keburienė. Ji prisipažino, kad teko daug diskutuoti su naująja Sveikatos apsaugos vadovybe, kuri stengėsi įsiklausyti į profesinių sąjungų ir Lietuvos mediko sąjūdžio atstovų keliamas problemas ir jų siūlomus sprendimo būdus. Daugelis dalykų ministerijai buvo nežinomi. Jolanta Keburienė džiaugiasi, kad naująja Sveikatos apsaugos ministerijos kanclere dirba buvusi slaugytoja, gerai suprantanti jų darbo sąlygas, tačiau ar pasirašyti susitarimai bus vykdomi, parodys ateitis.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?