Sprendimas dėl minimalaus atlyginimo didinimo atidėtas dviem savaitėm

autorius Solidarumas
tri mmm1

2017 m. rugsėjo 5 d. vykusiame Lietuvos Respublikos Trišalės tarybos posėdyje daugiausia diskusijų sulaukė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiūlymas didinti minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA). Profesinės sąjunga pasiūlė jį didinti iki 500 eurų. Savo rašte profesinė sąjunga nurodė, jog Estijoje darbo našumas panašus, sukurto bendro vidaus produkto dalis tenkanti vienam žmogui yra mažesnė, nei Lietuvoje, o atlyginimai didesni nei Lietuvoje. Lietuvoje MMA – 380 eurų, Estijoje  – 470 eur. Skiriasi ir vidutinis darbo užmokestis. Estijoje jis siekia 1200 eurų.

 
LR Vyriausybės patarėjas Lukas Savickas pristatė vyriausybės poziciją. Ji yra aiški – nuo 2018 m. sausio 1 d. didinti MMA iki 400 eurų. Tokios galimybės yra, mat, prognozės numato tiek vidutinio darbo užmokesčio, tiek ir darbo našumo augimą.  Be to, vienas iš svarbiausių šios Vyriausybės prioritetų nekinta – tai yra  gyventojų pajamų didinimas.  Vyriausybė neatsisako ir savo siūlymo nuo kitų metų didinti neapmokestinamą pajamų dydį iki 380 eurų.
 
Profesinės sąjungos siūlymas didinti MMA ypač nepalankiai įvertino Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas ir asociacijos „Investors Forum“ vadovė Rūta Skyrienė. Jie sakė, jog klausimas neišdiskutuotas, pasigedo  MMA nustatymo ir didinimo kriterijų, nėra pateikta ekspertinio vertinimo,  savo prognozes galėtų pateikti Lietuvos bankas, tai būtų objektyvu.
 
Tuo tarpu, Ūkio viceministras Ramūnas Burokas pateikė aiškias statistines prognozes, Lietuvoje vidutinis darbo užmokestis augs ir 2020 metais turėtų siekti 1004 eurus. Tad jeigu vienas iš MMA didinimo kriterijų yra jo santykis su  vidutiniu darbo užmokesčiu (neturi viršyti 50 procentų), tai galimybės didinti MMA yra, ir 2020 metais, jis turėtų siekti bent 500 eurų.
 
Į darbdavių priekaištus, kad negalima priimti sprendimo dėl MMA didinimo, nes nėra apsispręsta dėl kriterijų, LR Trišalei tarybai pirmininkaujanti Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė priminė, jog dėl MMA didinimo kriterijų Trišalė taryba yra apsisprendusi dar 2015 m.. Tai yra, vidutinio darbo užmokesčio, bendrojo vidaus produkto, užimtumo ir vidutinio metinio vartotojų kainų indekso pokyčiai.
 
LPS „Solidarumas“ pasiūlymą didinti MMA iki 500 eurų ir nediferencijuoti pagal regionus išgąsdino Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo tarybos (LSVVT) atstovus. Trišalės tarybos posėdyje dalyvavusi LSVVT pirmininkė įspėjo, jog po tokio sprendimo Lietuvoje liks tik trys miestai – Vilniaus, Klaipėda ir Kaunas.
 
LPS „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sakė, jog turėtume apsispręsti dėl to, ar iš viso turi gyvuoti verslas, kuris negali mokėti darbuotojui minimalaus atlyginimo. Ji minėjo konkrečius pavyzdžius, kai regionuose įsikūrusiose siuvyklose darbuotojos gauna grašius, nors siuva prabangius gaminius, kainuojančius kelis šimtus eurų.
 
Jei pritarė ir kiti kolegos, minėdami Estijos pavyzdį, ši šalis jau apsisprendė – kurs tik aukštos pridėtinės vertės darbo vietas. Į tai yra orientuojama ir švietimo sistema, ir visa ekonominė, finansinė, socialinė politika.
 
Po užsitęsusios diskusijos, buvo sutarta sprendimą dėl MMA didinimo atidėti dviem savaitėm, tuo klausimų sušaukti neeilinį  Trišalės tarybos posėdį, pakviesti Lietuvos banko atstovus, kurie turėtų pateikti objektyvius statistinius duomenis.
 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?