Protestuota prieš skandalingai mažus atlyginimus Klaipėdos socialiniams darbuotojams

autorius Solidarumas
soc klaip1

2017 m. gruodžio 21 d. Šeimos ir vaiko gerovės centro profesinė sąjunga „Solidarumas” prie Klaipėdos savivaldybės surengė piketą reikalaudami kelti atlyginimus socialiniams darbuotojams.

Šioje įstaigoje dirba apie 80 socialinių darbuotojų. Jie rūpinasi vaikais iš socialinės rizikos šeimų, kuriose smurtaujama, tėvai yra priklausomi nuo narkotikų ar alkoholio, neturi socialinių įgūdžių, darbo, ir moterimis patyrusiomis smurtą artimoje aplinkoje. Šioje įstaigoje veikia Vaikų dienos centras, kurį lanko tokių šeimų vaikai. Veikia Vaikų globos namai, kuriuose vaikams suteikiamos laikinas prieglobstis, jei šeimoje būti yra nesaugu, ieškoma jiems tinkamų globėjų, jei tėvai nekeičia savo žalingų įpročių. Moterimis, patyrusiomis smurtą artimoje aplinkoje, sudaromos sąlygos laikinai prisiglausti. Dirbama ir su moterimis, kurios užsiiminėjo prostitucija.

Socialinių darbuotojų darbas yra ne tik labai atsakingas ir reikalingas visuomenei, bet ir susijęs su amenine rizika netekti sveikatos. Lietuvos Vyriausybė, suprasdama socialinių darbuotojų darbo svarbą, pradėjo didinti jiems atlyginimus. Padidino atlyginimus ir dauguma Lietuvos savivaldybių, nes socialinių darbuotojų darbas yra finansuojamas tiek iš valstybės, tiek iš savivaldybių biudžeto. Tačiau vienos iš turtingiausių Lietuvoje Klaipėdos miesto savivaldybė nutarė taupyti ir nekelti socialiniams darbuotojams atlyginimų, nors per pastaruosius metus įvedus eurą vartojimo prekių ir paslaugų kainos smarkiai išaugo!

2017 gruodžio 15 d. Klaipėdoje apsilankė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė ir valdybos narys Ričardas Garuolis, kurie susitiko su Šeimos ir vaiko gerovės centro profesinės sąjungos pirmininke Roma Martinkevičiene, tarybos nariais, šios įstaigos vadovais, Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininku Edvardu Šalkausku, jo pavaduotoja Lina Urbanavičiene ir Klaipėdos miesto tarybos nare Nina Puteikine.

Roma Martinkevičienė atskleidė, kad nepaisant to, kad Klaipėdoje socialinių darbuotojų ir darbo krūviai, ir pragyvenimo išlaidos yra didesni nei kaimyniniame Gargždų rajone, Klaipėdos miesto socialiniai darbuotojai uždirba 150 eurų mažiau negu gargždiškiai, o Klaipėdos socialinio darbuotojo padėjėjo atlyginimas nesiekia net 400 eurų. Atlikus tyrimą paaiškėjo skandalingas faktas, kad Klaipėdos savivaldybė, turbūt vienintelė Lietuvoje turinti perteklinį biudžetą, skiria socialinių darbuotojų atlyginimams kone mažiausiai lėšų Lietuvoje!

Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė atskleidė dar skandalingesnius faktus apie neūkiškai švaistomas uostamiesčio savivaldybės lėšas. Už Kalėdinę eglutę Klaipėda sumokėjo brangiau nei Niujorkas! Per metus apie milijoną trys šimtai tūkstančių eurų Klaipėdos savivaldybė skyrė pravalgymui ir pragėrimui tiesiogine to žodžio prasme taip vadinamiesiems „minkštiesiems” projektams t.y. įvairiems susitikimams ir banketams. Vien tam, kad Klaipėda vadintųsi sporto miestu, jos savivaldybė tarptautinei organizacijai sumokėjo 10 000 eurų. Šiemet Klaipėdos savivaldybė, kaip savo gero darbo pavyzdį, paskelbė sutaupiusi apie šimtą trisdešimt tūkstančių eurų, kurie bus skirti savivaldybės darbuotojų premijoms sumokėti. Ar ne todėl Klaipėdos vadovai, skirtingai nuo visos Lietuvos, taupė lėšas, nedidindami atlyginimų socialiniams darbuotojams? 

Susitikime buvo nutarta nieko nelaukiant artimiausio Klaipėdos tarybos posėdžio metu surengti piketą ir pareikalauti pakelti atlyginimus Klaipėdos socialiniams darbuotojams bei aptarti tolimesni veiksmai.

2017 m. gruodžio 21 d. einančius į posėdį Klaipėdos tarybos narius pasitiko profesinės sąjungos piketuotojai. Tarybos posėdžio metu, gavusi žodį Šeimos ir vaiko gerovės centro profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Roma Martinkevičienė pareikalavo nedelsiant kelti atlyginimus Klaipėdos socialiniams darbuotojams.

Savivaldybės administracijos direkorius jau davė pavedimą iki sausio 15 d. perskaičiuoti būsimų metų biudžetą ir rasti lėšų socialinių darbuotojų atlyginimams pakelti.

Šeimos ir vaiko gerovės centro profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Roma Martinkevičienė sakė, kad profesinės sąjungos nariai atidžiai stebi padėtį ir rengia veiksmų planą, jei nebus rasta lėšų atlyginimams kelti.

Daugiau: https://www.atviraklaipeda.lt/2017/12/21/skundziasi-mazomis-ir-diskriminuojanciomis-algomis/

soc kris leninas

soc krist nina

soc salk1

soc klaip

Viršutinė ir apatinė yra Martyno Vainoriaus darytos nuotraukos.

 

 

 

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?