Įvyko Lietuvos pramonės įmonių profesinės sąjungos „Solidarumas” ataskaitinė – rinkiminė konferencija

autorius Solidarumas
pamones profs virs 2

2017 m. gruodžio 2 d. Lietuvos profesinės sąjungos  „Solidarumas“ patalpose įvyko  Lietuvos pramonės įmonių profesinės sąjungos ,,Solidarumas” ataskaitinė-rinkiminė konferencija, kurioje dalyvavo atstovai iš AB ,,Plasta” , UAB ,,Parus Major” (Vilnius), AB ,,Kauno Baltija” (Kaunas), Jonavos darbininkų sąjungos, Lietuvos-Švedijos  įmonės „Interscalit” , ,,Šiaulių Tauro” , UAB ,,Visatex” (Visaginas), AB ,,Vilkma” (Ukmergė) ir kitų įmonių profesinių sąjungų.

 
Pirmoje konferencijos dalyje Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Dalius Čeponas papasakojo apie Valstybinės darbo inspekcijos veiklą, užkertant kelią nelegaliam darbui, darbo saugos taisyklių pažeidimams ir pakvietė profesinių sąjungų narius dar tampriau bendradarbiauti, nes dauguma pažeidimų nustatoma pranešus patiems darbuotojams.
 
Profesinių sąjungų narius stebino, kad apie darbo inspektorių atvykimą jau iš anksto žino darbdaviai ir visus įmanomus pažeidimus iki jų apsilankymo paslepia, o jiems išvykus vėl viskas eina po senovei. Dalius Čeponius paprašė nepainioti planinių ir neplaninių patikrinimų. Tik apie planinius  darbo inspektorių apsilankymus būtina pranešti darbdaviams. Jei pastebimas nelegalus darbas, mokesčių vengimas ir korupcija galima apie tai pranešti Pasitikėjimo telefonu Nr. 8 5 213 97 50. Anonimiškumas garantuojamas, skambučio gavėjai neturi net skambinančio telefono numerio atpažinimo funkcijos, o darbo inspektoriai privalo atlikti patikrinimą nurodytoje vietoje.
 
Profesinių sąjungų nariai klausė apie Lietuvoje vis didėjantį darbuotojų iš ES nepriklausančių šalių skaičių. Tai daugiausiais ukrainiečiai, baltarusiai, moldavai, gruzinai ir net Šri Lankos piliečiai, kuriais darbdaviai keičia Lietuvos darbuotojus, kad nereikėtų jiems kelti atlyginimų.
 
Dalius Čeponis pripažino, kad tai rimta problema. Darbo inspekcija žino keletą populiariausių nelegalaus užsieniečių įdarbinimų schemų, bet bėda ta, kad didžioji dalis legaliai, pusiau legaliai ar nelegaliai dirbančių užsieniečių ES įsidarbina per Lenkijos įmones. Lenkija labai lengvai dalina leidimus dirbti užsieniečiams iš Trečiųjų šalių, ypač ukrainiečiams, ir jie iš ten pasklinda po visą Europą. Susirašinėjimas su Lenkijos valstybinėmis įstaigomis užtrunka, todėl nubausti pažeidėjus dažnai yra sunku. Tokia Lenkijos politika yra nepatenkintos daugelis Vakarų Europos šalių. 
 
Profesinių sąjungų atstovai iš skirtingų įmonių skundėsi, kad pastaruoju metu darbdaviai pradėjo keisti išdirbio normas taip, kad darbuotojai nesugebėtų jų įvykdyti ir gautų mažesnį atlyginimą. Pavyzdžiui, vienoje įmonėje, kaip nereikalingus išbraukė tam tikrus darbuotojo veiksmus, nors be jų neįmanoma pagaminti gaminio. Kitoje įmonėje  šiais metais 30% sumažino priedus prie atlyginimo, o vėliau juos pakėlė, bet tik 10%.
 
Tai stebino ir Darbo inspekcijos atstovą, nes darbaviai skundžasi, kad trūksta darbuotojų. Panašu, kad darbdaviai vietoj to, kad didesniu atlyginimu pritrauktų daugiau darbuotojų, nori, kad jie už tą patį atlyginimą dirbtų daugiau, pamiršdami, kad gyvenant ES nėra kliūčių įsidarbinti šalyse, kuriose atlyginimai yra daug didesni nei Lietuvoje. 
 
Vėliau Lietuvos profesinės sąjungos  „Solidarumas”  vyr. buhalterė Virginija Labunskaitė papasakojo, kaip profesinės sąjungos turi vesti buhalterinę apskaitą,  panaudoti iš nario mokesčio gautas pajamas bei pristatė kitas finansinės atskaitomybės profesinėje sąjungoje aktualijas.
 
Konferencijoje buvo patvirtinta 4 metų veiklos ataskaita, nauja įstatų redakcija, finansinė atsakaita, pirmininke perrinkta Jovita Pretzsch ir taryba: Rita Švecova, Daiva Čiutienė, Eugenija Švambarienė, Irina Botina, Nadiežda Pogriebniak.
 
pamones profs rg
 
pamones profs balsys
 
pamones profs trys
 
pram prof balsys
 
pamones profs trys di
 
pamones profs ambriulitis
 
pamones profs bendr
 
pram prof siauliai
 
pramones profesajung
 
 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?