Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas” vertina Prezidentės metinį pranešimą

autorius Solidarumas
krup skaito
 
2017 m. birželio 8 d. Lietuvos Respublikos Prezidentė perskaitė metinį pranešimą. Jame  įvardintos Lietuvos politinio ir ekonominio gyvenimo aktualijos bei skauduliai.

Akivaizdu, kad Lietuvos žmonės daug tikėjosi iš naujos politinės daugumos. Yra gerų sprendimų, kaip antai, pokyčiai įmonėje AB „Lietuvos geležinkeliai“. Mes tikimės, jog pažabojus korupcinius ryšius šioje įmonėje, atsiras daugiau demokratijos įmonės valdyme, o nepriklausomos profesinės sąjungos, kurios į viešumą ne vienerius metus kėlė įmonės valdyme įsisenėjusius skaudulius, neteisybę ir aplaidumą darbe, pagaliau bus pripažintos ir joms bus suteiktas lygiaverčio socialinio partnerio veiklos mandatas, o profesinės sąjungos lyderis bus sugrąžintas į darbą.
 
Esame dėkingi Prezidentei ir jos komandai už parodytą dėmesį darbuotojams, kai praeitų metų rudenį buvo vetuotas Darbo kodekso įstatymas, kaip nevienodai atliepiantis darbo ir kapitalo interesams ir akivaizdžiai tarnaujantis kapitalo interesams. Rinkimus į Seimą laimėjusi politinė jėga atidėjo darbo kodekso įsigaliojimą.
 
„Rinkimų įsipareigojimas subalansuoti darbo santykius taip, kad nenukentėtų darbuotojo saugumas, buvo deleguotas Trišalei tarybai, permetant politinę atsakomybę kitiems. Nors galiausiai, po didelių diskusijų ir vargų, kodeksas dalinai buvo pataisytas“, – sakė šalies vadovė.
 
Po diskusijų ir balsavimo LR Seime, į Darbo kodeksą  įtraukta dauguma Prezidentės vetuotų ir pasiūlytų nuostatų. Nors politikai lyg ir nusikratė politinės atsakomybės, deleguodami  LR Trišalei tarybai Darbo kodekso labiausia prieštaringas nuostatas, šiandien galime teigti, jog  socialinės partnerystės institucija egzaminą išlaikė. Lengva nebuvo, vyko daug diskusijų, tam reikėjo skirti daug laiko – bet daugeliu klausimų susitarti pavyko.  Ši patirtis labai svarbi toliau auginant socialinio dialogo daigus, tiek įmonėse, tiek regionuose bei šakose.
 
Nors  kitais metais minėsime Valstybės 100-metį, o Lietuvos  nepriklausomybė atkurta daugiau kaip dvidešimt metų, tačiau socialinio dialogo tradicijos vis dar silpnos. Pasigendame pagarbos pagrindinėms žmogaus teisėms. Nors buvimas Europos Sąjungoje mums turėtų garantuoti  demokratiją, žodžio laisvę bei teisę burtis į asociacijas, realybėje, profesinių sąjungų lyderiai bei aktyvesni žmones vis dar patiria suvaržymus ir net gi persekiojimą darbo vietose.
 
Manome, jog labai svarbus  yra valdančiosios daugumo pažadas  pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl  žmonių pajamų didinimo ir ekonomikos augimo.
 
Pritariame Prezidentės mintims dėl rengiamos mokesčių reformos, kuri vargu ar prisidės prie tvaraus ekonominio ir socialinio Lietuvos augimo, vargu ar sumažins „šešėlį” bei gali būti dar vienas smūgis valstybiniam socialiniam pensijų draudimui.
 
Tenka apgailestauti, jog  Prezidentės metiniame  pranešime  mažai dėmesio skirta socialinės atskirties, turtinės nelygybės, kuri yra viena didžiausių ES, problemai.
 
Be to, pasigedome  Europinio matmens bei Prezidentės vizijos vertinant Lietuvos ir Europos ateitį.
 
LPS „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?