Trišalėje taryboje buvo nutrauktas Darbo kodekso svarstymas

autorius Solidarumas
seimas kodeksas 038

2017 m. gegužės 30 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko Trišalės komisijos susirinkimas, kuris vyko tuoj po Seimo posėdžio, kuriame Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojui Tomui Tomilinui pasiūlius buvo apribota profesinių sąjungų lyderių apsauga nuo darbdavių savivalės, paliekant ją tik profesinės sąjungos pirmininkui.

Vyriausybės atstovai pasiūlė, kad Trišalėje taryboje profesinėms sąjungos sutikus, jog Seimas pakeistų ką tik priimtą įstatymą, kuriame nurodoma, kad darbdaviai negali uždrausti darbuotojui dirbti pas konkurentą, jei nemoka 40% priedo prie atlyginimo, darbdaviai sutiktų, kad nuo jų savivalės būtų apsaugoti ne vien profesinės sąjungos pirmininkas, bet ir į kitus renkamus valdymo organus išrinkti profesinių sąjungų nariai, kaip tai buvo senąjame Darbo kodekse.

Profesinių sąjungų atstovai atsisakė eiti į mainus, nes draudimas dirbti kitur būtų baudžiavos grąžinimas į Lietuvą ir leistų darbdaviams nekelti darbuotojams atlyginimų. Profesinės sąjungos ketina skųsti Tarptautinei darbo organizacijai (TDO) Seime priimtą Darbo kodekso pataisą apsaugoti nuo darbdavio savivalės tik vienintelį profesinės sąjungos pirmininką, nes ji pažeidžia TDO 98 konvenciją, Europos komisijai, kuri nuolatos atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje nevyksta socialinis dialogas, Europos profesinių sąjungų konfederacijai ir kitoms tarptautinėms organizacijoms bei prašys tarptautinių organizacijų įvertinti naująjį Darbo kodeksą. Po šių pasisakymų Darbo kodekso svarstymas buvo nutrauktas, o likę jo įstatymai nebebuvo svarstomi.

Vėliau buvo aptarta socialinių įmonių padėtis, nes Seimas pradėjo svarstyti Socialinių įmonių įstatymą. Kadangi socialinės įmonės nemoka pelno mokesčių, bei gauna subsidijas bei pranašumą laimint viešuosius konkursus, piktnaudžiavimas jų statusu pastaruoju metu įgavo masinį pobūdį. Socialinės įmonės baigia monopolizuoti valymo paslaugų sektorių, stato namus ir net laimi konkursus spausdinti asmens tapatybės korteles, nors neturi tam reikiamos įrangos, o tiesiog tarpininkauja tarp užsakovo ir „Garsų pasaulio” spaustuvės, vienintelės turinčios tam reikiamos įrangos. Neįgalieji dažniausiai įdarbinami fiktyviai, o Valstybinė kontrolė neranda pažeidimų dėl netobulo įstatymo, kurį ketinama keisti. Seime svarstant Socialinių įmonių įstatymą silpnaregių ir aklųjų įmonėse kilo nerimas, kad nebūtų nutraukta ir jų veikla, todėl Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas”, kurios sudėtyje yra šių įmonių profesinės sąjungos, pateikė šį klausimą apsvarstyti Trišalei tarybai. Pasikeitus nuomonėmis buvo nuspręsta toliau su socialiniais partneriais diskutuoti siekiant rasti būdų kaip neįgalieji galėtų dirbti kartu su sveikaisiais ir nebūtų atskirti nuo visuomenės.

Posėdžio pabaigoje Darbo inspekcijos vadovas Jonas Gricius paprašė Trišalės tarybos pritarti siūlymui skirti daugiau lėšų Darbo inspekcijai, kad būtų įdarbinta daugiau darbuotojų, kadangi daugėjant nelegalaus darbo iš Trečiųjų šalių su esamu darbo inspektorių skaičiumi Darbo inspekcija nebesugeba įvykdyti jai keliamų uždavinių. Trišalė taryba pritarė siūlymui skirti daugiau lėšų Darbo inspekcijai.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?