Profesinių sąjungų lyderių mokymai dėl kolektyvinių sutarčių sudarymo

autorius Solidarumas
derybiniai mokymai

 

2017 m. vasario 14-17 d. Vilniuje vyko Europos profesinių sąjungų instituto (ETUI), Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas” ir Latvijos profesinių sąjungų susivienijimo (LBAS) surengti mokymai profesinių sąjungų lyderiams kaip sėkmingai derėtis sudarant kolektyvinę sutartį. Mokymuose dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos profesinių sąjungų atstovai. Dalyvaujant ekspertams iš Italijos, Švedijos, Rumunijos ir Latvijos buvo aptarta kiekvienos šalies patirtis ir skirtinga teisinė sistema, lemianti kolektyvinių sutarčių sudarymą.

Pavyzdžiui, Skandinavijoje Darbo kodeksas iš esmės nereikalingas, nes dauguma susitarimų, reguliuojančių darbo santykius nustatomi per kolektyvines sutartis, ypač per šakines.  

Sužinojęs, kad Lietuvoje norima naująjame Darbo kodekse įrašyti nuostatą, kad kolektyvinės sutartys galiotų tik profesinės sąjungos nariams, ekspertas iš Švedijos Bjornas Arnoldhssonas (Bjorn Arnoldhsson) įspėjo, kad vadovaujantis Vakarų profesinių sąjungų patirtimi, tai nebūtų naudinga nei profesinėms sąjungoms, nei darbuotojams ir patarė Skandinavijos pavyzdžiu reikalauti, kad kolektyvinės sutartys galiotų ir ne profesinės sąjungos nariams. Deja, Lietuva yra ta šalis Europos Sąjungoje, kurioje sudaroma mažiausiai kolektyvinių sutarčių.

Kaip pastebėjo viena iš renginio organizatorių Jurgita Žiukienė, net ir tos kolektyvinės sutartys, kurios sudaromos, neretai būna daugiau tarpusavio meilės prisipažinimas ir priesakų nenusižengti Darbo kodeksui rinkinys nei realūs darbuotojų darbo sąlygas gerinantys susitarimai tarp profesinių sąjungų ir darbdavių, kurie yra neaprašyti Darbo kodekse. Pagrindinė to priežastis yra vieni iš nepalankiausių ES įstatymai, ribojantys profesinių sąjungų galimybes atstovauti ir ginti dirbuotojų teises. Todėl ypač svarbu, kad profesinių sąjungų vadovai sugebėtų tinkamai išnaudoti tas menkas galimybes, kurias suteikia dabar esanti teisinė sistema.

Dalyviai ne tik klausėsi pranešėjų, bet ir pasidalinę į darbo grupes aptarinėjo įvairias kolektyvinių sutarčių sudarymo strategijas ir taktikas bei derybines situacijas. Dalyvių nuomone šie mokymai buvo naudingi ir jie pageidavo juos tęsti, nes derybos dėl kolektyvinių sutarčių sudarymo yra kasdienininis profesinių sąjungų lyderių darbas.

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?