Karštas Trišalės tarybos posėdis

autorius Solidarumas
krist tri 2

2017 kovo 9 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko Trišalės tarybos posėdis, kuriam pirmininkavo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Kristina Krupavičienė. Daugiausia diskutuota dėl Darbo tarybų ir profesinių sąjungų funkcijų, suminės darbo valandų apskaitos ir atostogų trukmės.

Sutarta, kad kol nėra profesinės sąjungų, turinčių 30% įmonės darbuotojų, jų informavimą ir konsultavimą vykdo Darbo tarybos, kurios yra privalomos jeigu darbovietėje yra daugiau nei 20 darbuotojų. Jei joje daugiau nei 30% darbuotojų priklauso profesinei sąjungai, Darbo taryba nesudaroma, o informavimo ir konsultavimo funkcijas perima profesinės sąjungos.

Nors ne visi darbdavių atstovai sutiko, bet buvo sutarta, kad viena vieta Darbo taryboje bus skyriama profesinės sąjungos atstovui.

Darbo kodeko 209 straipsnio 1 dalis dėl darbdavio atsakomybės už konsultavimo ir informavimo pareigų nevykdymą keičiama taip: Jeigu darbdavys pažeidė informavimo ir konsultavimo pareigas darbuotojų atstovai t.y. profesinės sąjungos arba Darbo taryba turi teisę inicijuoti darbo ginčą dėl šios teisės, taip pat taikyti šio kodekso ir kitų įstatymų nustatytą atsakomybę.

Sutarta, kad atostogas sudaro 20 darbo dienų, bet Vyriausybė savo nutarimu gali pailginti atostogos pedagogams, medikams, farmacininkams ir kitiems tame tarpe ir dėl papildomų atostogų už darbo stažą, nors darbdaviai tam priešinosi, norėdami, kad tai būtų sutarta kolektyvinėse sutartyse.

Dėl suminės darbo laiko apskaitos, kuri bus skaičiuojama 3 mėnesių laikotarpyje, sutarta, kad vidutinę darbo savaitę sudaro 48 valandos, bet neilgiau 52 valandų, o su papildomo darbo sutartimi ne ilgiau nei 60 valandų. Darbdaviai norėjo, kad būtų leidžiama dirbti iki 72 valandų per savaitę. Jie aiškino, kad profesinės sąjungos neleidžia darbuotojams užsidirbti. Profesinės sąjungos atsakė, jog reikia mokėti tokį atlyginimą, kad darbuotojai pragyvenimui užsidirbtų nedirbdamas viršvalandžius.

IMG 5590

Nors darbdaviai bandė vaizduoti, kad Trišalės tarybos posėdį laimėjo profesinės sąjungos, tačiau iš tiesų buvo apsiginta tik nuo dar didesnio darbuotojų darbo sąlygų pabloginimo. Posėdis tęsėsi nuo 14.00 val. iki 18.00 val. Likusius klausimus, nepaisant Vyriausybės atstovų prašymų baigti juos svarstyti kovo 10 d., buvo nutarta pabaigti kovo 13 d., pirmadienį vyksiančiame Trišalės tarybos posėdyje.

tri bendr rimt

 

rimte plikas

 

davulis

lazutk krist

kompas

 

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?