Šiandien minima tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena

autorius Solidarumas
IMG 4176

Lapkričio 25 dieną visame pasaulyje minima „Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena“. Ta proga Europos profesinių sąjungų konfederacijos Moterų komitetas organizavo tarptautinę konferenciją „Saugios namuose, saugios darbe“.

Konferencijoje pristatytos projekto „Saugios namuose, saugios darbe“ pirminės išvados. Vyko diskusijos apie tai, kaip smurtas namuose atsiliepia moters darbui. Vyko diskusija apie lyčių pagrindu vykdomą smurtą darbe. Smurtas namuose yra ir profesinių sąjungų rūpestis, tad kokių veiksmų turėtų imtis profesinės sąjungos, kad situacija keistųsi į geresnę pusę?

Dalyvauti konferencijoje buvo pakviesta Lietuvos moterų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Kriščiūnienė.

LPS „Solidarumas“ bei LMPS „Solidarumas“ aktyviai dalyvavo, kai Lietuvoje buvo inicijuotas Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Įstatytas priimtas  2011 m. gegužės 26 d. Šiuo įstatymu siekiama ginti asmenis nuo smurto artimoje aplinkoje, kuris dėl jo žalos visuomenei priskiriamas prie visuomeninę reikšmę turinčių veikų, greitai reaguoti į iškilusią grėsmę, imtis prevencijos priemonių, taikyti apsaugos priemones ir teikti tinkamą pagalbą.  

Smurtas artimoje aplinkoje yra žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas. Šis įstatymas apibrėžia smurto artimoje aplinkoje sampratą, nustato smurto artimoje aplinkoje subjektų teises ir atsakomybę, prevencijos priemonių įgyvendinimą, pagalbos smurto artimoje aplinkoje atveju teikimą ir apsaugos priemonių smurtą patyrusiam asmeniui taikymą. Vaiko apsauga nuo smurto reglamentuojama šiame įstatyme ir kituose Lietuvos Respublikos teisės aktuose.

Jungtinių Tautų duomenimis, visame pasaulyje smurtas artimoje aplinkoje pasiglemžia daugiau gyvybių ir sukelia didesnę ekonominę žalą nei žmogžudystės ir karai. Skaičiuojama, jog globalūs smurto prieš moteris kaštai gali siekti 2 procentus pasaulio bendrojo vidaus produkto. Vien Europos Sąjungoje (ES) išlaidos smurto prieš moteris pasekmėms suvaldyti siekia 225 mlrd. eurų – tai 1,5 karto viršija metinį ES biudžetą.

Lietuvoje per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruota daugiau nei 23 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje.

Nuo smurto kenčia kas trečia Lietuvos moteris.

IMG 4166

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?