Lietuvoje labiausiai skurstanti ir mažiausiai dėmesio sulaukianti visuomenės grupė – VAIKAI

autorius Solidarumas

Kiek Lietuvoje rūpinamasi, kad vaikai neskurstu? Ar  tėvai galės džiaugtis „vaiko pinigais”?  Šiuo klausimu TV3 televizijos laidoje Savaites komentarai vyko diskusija.

Lietuvos moterų profesinė sajunga „Solidarumas” jau kurį laiką kelia šį klausimą, reikaujantį, kad išmokų vaikams mokejimo tvarka būtų atstatyta iki prieškrizinę formuluotę, kai teisę į „vaiko”pinigus (52 lt/mėn) turejo kiekvienas šeimos vaikas. Tuo pačiu galima pažymėti, kad dabar galiojančioje nuostatoje vaikai diskriminuojami dėl amžiaus: jei esi vyresnis nei 7 metai, ir tėvai nėra socialiai remtini, jokios finansines pagalbos iš valstybės nesulauksi. Ne vienoje Europos šalyje nėra tokio trumpo paramos vaikams laikotarpio.

Socialinės apsaugos ministrės teigimu, yra paruoštas projektas, kuriame numatyta 28 eurus moketi nuo vaiko gimimo iki 2-ju metu ir 15,2 euro nuo 2-ju iki 18 metu.  Paruoštas projektas kitą savaitę keliaus į vyriausybę.

Laidoje kalbėjęs ekonomistas Romas Lazutka tvirtina, kad vaiko pinigai yra įprasti visose Europos šalyse. Pavyzdžiui ekonomiškai stipriose šalyse vaikams skiriama nuo 100 iki 200 eurų kas mėnesi. Romas Lazutka sako, kad tam tikri pinigai, pagal mūsų ekonomiką, galėtų būti ne 15 eurų, o iki 58 eurų kas mėnesi, tai reikia daryti, nes vistiek, tai išleidziama vaikui, tai pinigai, už kuriuos galima būtų nupirkti rūbų, mokymo priemonių.

Moterų profesinės sąjungos “Solidarumas” pirmininkė sakė, kad jau ne pirmus metus kreipiamės į įvairias institucijas, klausimu kaip ir kas turi grąžinti „vaiko pinigus” Grąžinti vadinamuosius „vaiko pinigus“- tema, kuri pagaliau yra išgirsta, ir pradėta apie tai kalbėti.

Patys vaikai labai nedaug gali paveikti savo gyvenimo kokybę. Jie negali paveikti tėvų sprendimo, kam teikti prioritetą skirstant varganą šeimos biudžetą. Vienose skurstančiose šeimose tėvai iš paskutiniųjų stengiasi kaip nors pamaitinti, aprengti vaikus, rūpinasi jų švietim, kitose – nuleidžia rankas ir pasmerkia vaikus nepilnavertei mitybai, uždarumui.

Vaikams ypač svarbus valstybės rūpinimasis įtraukti juos į švietimo sistemą, t.y. nukreipti į ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo grupes.Tokiu atveju jau nebepakanka kalbėti apie pašalpas, apie paramą ar kitus dalykus. Tiesiog reikia esminio gesto šeimoms su vaikais, kad būtent jos ir yra valstybės pamatas, kaip ir sakoma Konstitucijoje.

Statistiniais duomenimis šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 525 tūkstanciai vaikų – ar jų tėvai galės džiaugtis „vaiko pinigais” – dar neaišku.

Parengė,
Lietuvos moterų profesinė sajunga „Solidarumas” pirmininkė Alma Kriščiūnienė
{phocagallery view=category|categoryid=297}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?