Mitinge prie Vyriausybės reikalauta aiškios politikos dėl atlyginimų didinimo

autorius Solidarumas

Gruodžio 3 dieną prie LR Vyriausybės Vinco Kudirkos aikštėje vyko Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos ir Lietuvos darbo federacijos organizuotas mitingas. Pagrindiniai mitingo rengimo motyvai – maži atlyginimai ir didėjanti atskirtis tarp skurstančių ir turtingųjų, švietimo darbuotojų keliamų problemų atidėliojimas, mokesčių didinimas, profesinių sąjungų ignoravimas, valdžios sprendimai apeinant Trišalę tarybą, streikų organizavimo draudimai.

Mitinge pasisakė Lietuvos profesinės sąjungos pirmininkė Kristina Krupavičienė (mitinge sakyta kalba), Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Svajūnas Andriulis, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimir Banel.

Vilniaus viešojo transporto profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Dekaminavičius savo kalboje užsiminė apie galimus „solidarumo streikus“, kuomet transporto darbuotojai palaikydami mokytojus ir kitų sričių darbuotojus prisidėtų prie streikų. Tokiu atveju streikai taptų masiniu reiškiniu.

Pasisakyti mitinge atėjęs Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis teigė, jog finansavimas švietimui yra per mažas, tačiau biudžetas yra formuojamas vyriausybės ir Seimo, todėl jis nieko padaryti negali. Mitingo dalyviai nušvilpė ministrą ir jam skandavo „gėda!”.

Mitinge dalyvavo profesinių sąjungų nariai iš Elektrėnų, Vilniaus, Kauno, Ukmergės, Klaipėdos, Šiaulių, Druskininkų, Varėnos, Kėdainių ir kitų šalies miestų.

„Pasiekta ekonominė pažanga turi tarnauti visiems Lietuvos gyventojams, o ne atskiroms visuomenės grupėms. Konstatuojame, kad darbuotojų dirbančių pagal darbo sutartis, atlyginimai maži ir praktiškai nedidėja. Trečdalis jų už darbą gauna minimalų mėnesinį atlyginimą, kurių pajamos per pastaruosius metus dėl infliacijos ir nesibaigiančio kainų augimo nuvertėjo ketvirtadaliu ir yra nepajėgūs išlaikyti savo šeimų. Ypač skursta jaunos šeimos, vieniši tėvai auginantys vaikus ir iš pensijų gyvenantis Lietuvos piliečiai. Šiandien Lietuvoje per 18 procentų gyventojų gyvena ties skurdo riba. Darbuotojų neviltis tokia didelė, kad jie ryžtasi priverstinei emigracijai ieškodami darbo kitose ES valstybėse, o tai ilgalaikėje perspektyvoje tik mažins šalies augimo potencialą“,- teigiama Ministrui pirmininkui įteiktame profesinių sąjungų rašte.

Lietuvos profesines sąjungas ir keliamus reikalavimus palaiko Europos profesinių sąjungų konfederacija, Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija, Tarptautinė darbo organizacija, Baltijos regiono profesinių sąjungų tinklas, Lenkijos profesinė sąjunga „Solidarnošč“.
{phocagallery view=category|categoryid=272}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?