Prie Valdovų rūmų piketavo gidai

autorius Solidarumas

Spalio 17 dieną Vilniuje prie Valdovų rūmų, kur rinkosi 12-ojo Europos turizmo forumo dalyviai, Gidų ir kelionės vadovų profesinė sąjunga „Solidarumas” rengė piketą „Ne – Lietuvos gidų diskriminacijai!”.

Šiuo piketu Gidų ir kelionės vadovų profesinė sąjunga atkreipė ES ir Lietuvos institucijų dėmėsį į tai, kad Lietuvos gidai jau keletą metų Lietuvoje diskriminuojami kitų šalių gidų atžvilgiu.

Lietuvos piliečiai, norintys dirbti gidais Lietuvoje, privalo turėti aukštąjį išsilavinimą, baigti specialius gidų kursus ir išlaikyti Lietuvos istorijos bei ekskursijos vedimo egzaminą, tačiau tai neprivaloma kitiems ES šalių piliečiams. Užtenka tik kreiptis į Lietuvos turizmo departamentą ir pateikus įrodymus, kad asmuo du metus dirbo gidu savo šalyje, jam suteikiamas „laikinas” pažymėjimas neribotai dirbti Lietuvoje, nelaikant Lietuvos istorijos egzamino. Prieš keletą metų Lietuvoje, įsigaliojus Europos sąjungos direktyvai dėl laisvo darbo jėgos ir paslaugų judėjimo, užsienio šalių piliečiai gali

Gidus piktina tai Lietuvos valstybinės institucijos nesiima veiksmų prieš mokesčių Lietuvai, nemokančius, nelegalius gidus iš užsienio. Nors yra sukurta teisinė bazė bausti nelegalius gidus ir juos samdančias turizmo agentūras, nebuvo nubaustas nei vienas nelegalus užsienio gidas ar juos samdanti agentūra. Patikrinimai vyksta retai, o jų metu nerandandama nei vieno nelegalaus gido, nors Lietuvos gidai beveik kiekvieną dieną juos sutinka dirbančius su turistais.

Lietuvos institucijos abejingai žiūri į gidų problemas ir jų neprendžia. Gidų profesinė sąjunga nebuvo nei pakviesta, nei įleista ir į 12-ąjį Europos turizmą forumą Vilniuje, nors jos žinomos jau nevieni metai.
{phocagallery view=category|categoryid=174}

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?