Pasirašyta Socialinių paslaugų šakos kolektyvinė sutartis

autorius Ričardas

2024 m. vasario 7 d. Lietuvos socialinių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Alma Neverienė kartu su ministre Navickiene ir kitų profesinių sąjungų atstovais pasirašė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje pasirašė Socialinių paslaugų šakos kolektyvinę sutartį.

Komentuodama sutartį A. Neverienė pasakė, kad „Tai yra labai ženklus ir pozityvus žingsnis“.

„Dėkoju, kad buvo pritarta Socialinių darbuotojų profesinės sąjungos ,,Solidarumas” siūlymui padidinti 5 proc. pareiginės algos pastoviąją dalį už įgytą vyresniojo socialinio darbuotojo kvalifikaciją. Iš viso vietoje buvusių 15 proc. didesnės dalies šią kategoriją įgijusiems darbuotojams didėjimas dabar sudarys 20 proc.“, – sakė A. Nevierienė.

Ji pasidžiaugė, kad nepasirašė kaip įprasta kolektyvinės sutarties pernai rudenį, kai nepavyko suderėti dėl darbuotojams svarbių klausimų, todėl dabar pavyko sudaryti darbuotojams geresnes darbo ir apmokėjimo sąlygas užtikrinančią sutartį.

Dabar pasirašyta sutartis nustatyto svarbią naujovę, kad Socialinių paslaugų įstaigų darbuotojams, kurie yra profesinės sąjungos nariai, už įgytą vyresniojo socialinio darbuotojo kvalifikacinę kategoriją papildomai 5 procentais didinama pareiginės algos pastovioji dalis. Taip pat numatyta, kad prieš pensinio amžiaus socialiniams darbuotojams, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus liko ne daugiau kaip 5 metai, įgyta kvalifikacinė kategorija galios kol jie sulauks senatvės pensijos amžiaus ir įgis teisę į socialinio draudimo senatvės pensiją.

Ministrė M. Navickienė džiaugėsi, kad profesinių sąjungų narystė auga, o ši kolektyvinė sutartis dar labiau paskatins darbuotojus jungtis į profesines sąjungas.

Socialinių paslaugų šakos kolektyvinės sutarties nuostatos bus taikomos 4,4 tūkst. profesinių sąjungų nariams, kurie dirba 84 socialinių paslaugų įstaigose.

Palyginimui, 2018 m. pasirašius pirmą šakos kolektyvinę sutartį, jos nuostatos buvo taikomos 35 įstaigoms (1 tūkst. profesinių sąjungų narių), 2019 m. pasirašius susitarimą dėl Sutarties pakeitimo, jos nuostatos jau buvo taikomos 50 įstaigų (1,9 tūkst. narių), 2020 m. – 57 įstaigoms (2,3 tūkst. narių), 2021 m. – 61 įstaigai (2,9 tūkst. narių), 2022 m. – 66 įstaigoms (3,6 tūkst. narių).

Ministerijos turimais duomenimis, šalyje dirba apie 15 tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų, iš jų maždaug 5 tūkst. yra socialiniai darbuotojai, kiti dirba individualios priežiūros darbuotojais, užimtumo specialistais, psichologais, asmeniniais asistentais ir kt.

Socialinių darbuotojų darbo užmokestis auga kasmet: savivaldybių administracijų ministerijai pateiktais duomenimis, vidutinis svertinis šalies biudžetinėse įstaigose dirbančių socialinių darbuotojų darbo užmokestis „į rankas“ 2023 m. I ketvirtį siekė 1152 eurus, kai 2022 m. I ketvirtį buvo – 1022 eurai. Per metus vidutinis atlyginimas didėjo 12,7 proc. Socialinių darbuotojų minimalus darbo užmokestis nuo 2021 m. padidėjo apie 40 proc.

Kolektyvinė sutartis bus taikoma visiems socialinių paslaugų įstaigų darbuotojams, kurie sutarties pasirašymo dieną buvo ir dabar yra profesinių sąjungų nariai.

Socialinių paslaugų šakos kolektyvinę sutarties atnaujinimą skaityti čia

Skirkite 1.2% GPM Darbuotojų paramos fondui ir 0.6% PS "Solidarumas".
KAIP SKIRTI?